Referendums

No 2023.gada 7.decembra līdz 2024.gada 5. janvārim Latvijā notiks parakstu vākšana par to, lai ierosinātu referendumu saistībā ar plānoto partnerības institūta ieviešanu.  Referendums šobrīd ir vienīgā iespēja, kā tautai pateikt savu Nē viendzimuma laulību legalizācijai Latvijā! Parakstīties iedzīvotāji var savās pašvaldībās, kā arī lielveikalos – Stockmann, Domina un Mols (meklējiet centru informācijas daļā norādes).

Biedrības “Asociācija “Ģimene”” un “Vecāku alianse” aicina informēt iedzīvotājus par iespēju izteikt savu viedokli Saeimas koalīcijas virzītajā viendzimuma attiecību legalizācijas jautājumā. Ir sagatavota īpaša informatīva vēstule, kuru katrs var izmantot, lai to nosūtītu un izplatītu informāciju par to, kādēļ tuvākā mēneša laikā būtu nepieciešams parakstīties savā pašvaldībā. Ar vēstules saturu lūgums iepazīties tālāk šī raksta noslēgumā.

Kā zināms, Saeimas vairākums (koalīcija) 9. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no nākamā gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt viena dzimuma pāriem. Tomēr īsi pēc tam opozīcijas politiskie spēki paziņoja, ka ir savākuši 34 Saeimas deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referenduma ierosināšanu par minētajā likumu pakotnē esošā likuma “Grozījumi Notariāta likumā” ieviešanu.

“Šobrīd tev ir dota vienreizēja iespēja izvēlēties. Iespēja lemt, kādu ceļu turpmāk iesim mūsu Latvijā – vai saglabāsim cauri paaudzēm pašsaprotamo kārtību, ka laulība tiek slēgta starp vīrieti un sievieti un ģimenes pamatu veido vīrs un sieva, tēvs un māte, nevis vecāks Nr. 1 un vecāks Nr. 2.

Bieži citās valstīs šī iespēja tautai netika dota. Par to lēma politiķi, valdošie politiskie spēki, un tur tika pieļautas viendzimuma partnerattiecības un nedaudz vēlāk arī laulības. Mums ir privilēģija, ka mūs nevar piemānīt, jo citu valstu pieredze rāda, ka, atļaujot viendzimuma partnerattiecības, tas ir tikai pirmais solis, lai varavīksnes karogs tiktu lepni izkārts pie skolām, lai LGBTQ+ ideologiem tiktu plaši atvērti vārti ietekmēt bērnu grāmatu un izglītības saturu,” uzsver biedrību pārstāvji.

Partnerības likums būs nopietns šķērslis tradicionālas ģimenes tiesībām, runas brīvībai, kā arī morālē un tikumībā balstītai izglītībai. Vai varam atļauties klusēt, un kāda būs maksa par nekā nedarīšanu? Asociācijas “Ģimene” vīzija ir, lai stipras, dziļas un dabiskas attiecības ģimenē un laulībā ir mantojums nākamajām paaudzēm. Latvijas tautai uzspiestais likumprojekts kalpo pilnīgi pretējai vīzijai, un mans aicinājums ir to neatbalstīt, kamēr vēl ir izvēle,” atzīst biedrības “Asociācija “Ģimene”” vadītājs Rihards Kostigovs.

“Gabaliņu pa gabaliņam mums tiek atņemtas mūsu brīvības. Solīti pa solītim mūsu valstī tiek mainīti likumi, visbiežāk tos uzspiežot pretēji tautas vairākuma gribai. Taču šoreiz mums ir dota izvēles iespēja – pierādīt, ka mēs varam saņemties, un nepieļaut pirmo soli ceļā uz viendzimuma laulībām. Neaizmirsīsim, ka vara Latvijā pieder tās tautai un tikai mēs esam tiesīgi lemt par tik būtiskiem jautājumiem, kas ietekmēs arī mūsu bērnu un bērnu bērnu likteņus,” – tā biedrības “Vecāku alianse” vadītāja Aira Jēkabsone.

Lai aicinājums parakstīties par apturētā likuma “Grozījumi Notariāta likumā” atcelšanu sasniegtu pēc iespējas vairāk vēlētāju, katram Latvijas iedzīvotājam un pilsonim ir iespēja:

• sagatavoto vēstuli ar aicinājumu parakstīties nosūtīt elektroniski – draugiem, radiem un paziņām no kontaktu saraksta e-pastā;
  • publicēt šo vēstuli, tostarp savos sociālajos kontos;
  • izdrukāt sagatavoto vēstuli un nosūtīt pa pastu saviem radiem un draugiem (varbūt kopā ar laba vēlējumiem svētku laikā);
  • vēstuli var arī izdrukāt lielākā daudzumā un izplatīt kaimiņu un apkārtnes iedzīvotāju pastkastītēs.

155 000 parakstu ir daudz, bet tas nav neiespējami, ja mēs katrs izdarīsim visu iespējamo, lai parakstu skaitu vairotu!

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā teikts, ka, piemēram, Rīgā parakstu vākšanas vietas par grozījumiem Notariāta likumā pirmdienās, otrdienās, ceturtdienās un sestdienās būs atvērtas no plkst.15 līdz plkst.19, savukārt trešdienās, piektdienās un svētdienās – no plkst.9 līdz plkst.13. Citās Latvijas pašvaldībās parakstu vākšanas vietām attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisija noteikusi citādākus darba laikus. Pašvaldību un Latvijas pārstāvniecību ārvalstīs saraksts ar parakstu vākšanas vietām un to darba laikiem pieejams – cvk.lv/lv/parakstu-vaksana-par-aptureta-likuma-grozijumi-notariata-likuma-atcelsanu

Mēs aicinām arī parakstīties PAR ĢIMENI elektroniski: https://latvija.lv/pv (otrā iniciatīva) un pašvaldībās: https://s.cvk.lv/pv/

Kāpēc vajag parakstīties ne tikai par Saeimā pieņemtā Notariāta likuma (partnerības) atcelšanu un par tautas nobalsošanas ierosināšanu, bet arī par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē?

1. Likumi nāk un iet, bet Satversme paliek!

2. Kā atzina Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, šis ir tikai PIRMAIS SOLIS.

3. Jo #gender ideoloģijas mērķis ir pārdefinēt laulību.

4. Tāpēc Satversmes 110. pants ir tas bastions, kas turpina sargāt Latviju no liberālajiem vējiem.

5. Palīdzēsim mūsu Latvijai kļūt stiprākai vērtību kaujā!

Tālāk publicējam sagatavoto vēstuli, ko var izplatīt un sūtīt, lai informētu katru par iespēju parakstīties un savācot 155 000 parakstu Latvijā varēs notikt referendums, lai tauta izteiktu savu viedokli –

Tev vēl ir izvēle!

Bieži citās valstīs šī iespēja tautai netika dota. Par to lēma politiķi, valdošie politiskie spēki, un tur tika pieļautas viendzimuma partnerattiecības un nedaudz vēlāk arī laulības. Mums ir privilēģija, ka mūs nevar piemānīt, jo citu valstu pieredze rāda, ka, atļaujot viendzimuma partnerattiecības, tas ir tikai pirmais solis, lai varavīksnes karogs tiktu lepni izkārts pie skolām, lai LGBTQ+ ideologiem tiktu plaši atvērti vārti ietekmēt bērnu grāmatu un izglītības saturu.

Pateicoties ZZS nodevībai, tika gāzta tautas ievēlētā konservatīvā koalīcija, un šobrīd ar viltu un sliktas pārvaldības paņēmieniem tiek virzīts partnerības likumprojekts, kam drīzumā sekos nākamie soļi – viena dzimuma cilvēku laulība un iespēja diviem vīriešiem vai divām sievietēm adoptēt bērnus, kā to apliecina pieredze gan tepat Eiropā, gan ASV, Kanādā, Austrālijā un Jaunzēlandē, kā arī šo galēji kreiso ideju virzītāju („Progresīvie”, „Dzīvesbiedri”, „Mozaīka”) pat neslēptie publiskie apgalvojumi.

Bet mūsu tautai vēl ir iespēja to nepieļaut!

Valsts prezidents un Saeimas opozīcija uz diviem mēnešiem ir apturējuši Saeimas deputātu vairākuma pieņemtos grozījumus Notariāta likumā, ar kuru Latvijā no nākamā gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību, kas būs veids, kā savas attiecības legalizēt arī viena dzimuma pāriem.

Lai noskaidrotu tautas viedokli par šo jautājumu, ikviens tiek aicināts parakstīties par referenduma ierosināšanu, kurā katrs Latvijas iedzīvotājs varēs lemt par vai pret šo jauno partnerības institūtu Latvijā.

Tev nav jāizdara nekas daudz, lai to izdarītu. Nav jādodas ilgstošā militārā cīņā vai trimdā, nav jābēg no okupācijas varas savā zemē. Nekā tamlīdzīga. Pavisam vienkārši – tev ir jāizmanto savas vēlētāja tiesības, jāpaņem pase vai ID karte, jāsameklē tuvākais parakstu vākšanas iecirknis jebkur Latvijā vai ārvalstīs (pilna informācija ar iecirkņu atrašanās vietām ir pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas vietnē www.cvk.lv) un jāaiziet parakstīties. Parakstīties var arī lielveikalos – Stockmann, Domina un Mols!

Svarīgi zināt, ka:

• parakstīties var TIKAI klātienē – balsošanas iecirkņos visā Latvijā;
  • parakstīties var tikai 30 dienas – no 7. decembra līdz 5. janvārim;
  • jāparakstās ir PAR apturētā likuma “Grozījumi Notariāta likumā” ATCELŠANU;
  • mēneša laikā ir jāsavāc 155 000 parakstu.

Šī ir vēsturiska izšķiršanās Latvijā. Un no katra tiks prasīts: vai tu izmantoji sev doto iespēju?

PIECELIES! AIZSTĀVAM ĢIMENI!

Uzziņai –

Parakstu vākšana par referendumu grozījumu Notariāta likumā atcelšanai notiks parakstu vākšanas vietās, kuras noteikusi katra pašvaldības dome savā teritorijā, norādot arī konkrētus darba laikus. Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, parakstīšanās vietā jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments – Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa apliecība – eID karte. Pilsoņi, kuri veselības problēmu dēļ nevar nokļūt parakstu vākšanas vietā, var lūgt organizēt parakstu vākšanu savā atrašanās dzīves vietā. Šajā gadījumā jāuzraksta iesniegums, kur jānorāda vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods, adrese, kur jāierodas parakstu vācējiem. Vēlams norādīt arī kontakttālruni un ēkas ārdurvju kodu, ja tāds ir.
Katram vēlētājam ir viena balss.
Iespēja parakstīties internetā šajā gadījumā nav paredzēta, jo atbilstoši likumam tā paredzēta tikai vēlētāju rosinātiem likumiem, Satversmes grozījumu projektiem vai par Saeimas atsaukšanu.
Lai ierosinātu referendumu, būs jāsavāc vienas desmitās daļas jeb aptuveni 155 000 vēlētāju paraksti.