+37120034429 [email protected]

Latvijā aizsākas vēl nebijusi kampaņa ĻAUJ MAN PIEDZIMT

Latvijā aizsākas vēl nebijusi kampaņa ĻAUJ MAN PIEDZIMT

Latvijā aizsākusies kampaņa “ĻAUJ MAN PIEDZIMT”, kurā gada laikā tiks vērsta lielāka sabiedrības uzmanība uz cilvēka dzīvības vērtību. Kampaņas organizatori sola doties uz dažādām Latvijas vietām ar izbraukuma lekcijām, kā arī aicina NVO un draudzes veidot īpašus tematiskus vakarus, kuros runāt par dzīvības jautājumiem no dažādām pusēm.

Kampaņas laikā tiks meklēta iespēja, kā Latvijā ieviest Dzīvības svētdienu, kas mērķtiecīgi vērstu uzmanību dzīvībai kā vērtībai un sniegtu atbalstu katram bērniņam, kuram vēl jāpiedzimst un katrai mātei un tēvam, kuriem vēl jāizlemj. Kampaņas organizatori uzsver, ka cilvēka dzīvība ir aizsargājama jau no apaugļošanās brīža un ka ieņemtajam bērniņam ir gan mamma, gan tētis, īpaši izceļot vīrieša atbalsta nozīmīgumu grūtniecības turpināšanā.

“Neatkarīgi no tā, vai bērniņš ir plānots vai neplānots, viņš ir dzīvs un vērtīgs pats par sevi. Diemžēl esam liecinieki tam, ka reizēm dzīves apstākļi var spiest izdarīt smagas izvēles un reizēm sievietēm pietrūkst līdzcilvēku atbalsta un sapratnes. Bailēs un neziņā par nākotni sievietes bieži vien tiek atstātas vienas un nespēj atrast mieru un prieku arī šajā neplānotajā dzīves pavērsienā – grūtniecībā. Tāpēc šīs kampaņas laikā vēlamies īpaši uzsvērt vīrieša atbildību un nozīmi dzīvības saglabāšanas jautājumos, atgādinot, ka bērnam ir gan māte, gan tēvs. Vīrietis līdzdarbojas ne tikai pie radīšanas, bērniņa dzimšanas, bet arī turpmāk tēva lomai ir būtiska nozīme,” tā skaidro “Kristīgo mediķu biedrības” vadītāja Aiga Rotberga.

Pasaules Veselības Organizācijas dati rāda, ka gandrīz puse no visām grūtniecībām ir neplānotas un neplānotās grūtniecības, diemžēl, 60% gadījumu beidzas ar mākslīgo abortu, bet arī neplānotais bērniņš var tikt pieņemts un mīlēts, tikai tam reizēm nepieciešams varbūt lielāks tuvāko cilvēku atbalsts.

Pētījumi apliecina, ka 25% sieviešu, kas izvēlās veikt mākslīgo abortu, atzīmējušas, ka to nebūtu darījušas, ja būtu bijis partnera atbalsts dzīvības saglabāšanā.

Kampaņas organizatori atgādina, ka Latvija pērn sasniedza viszemāko dzimstības rādītāju pēdējo 50 gadu laikā (14 121 jaundzimušo), un kā rāda statistika, tad šajā gadā piedzims vēl par 10% mazāk.

“Daudzi pat nezina, ka Latvijā pēdējos gados gandrīz 5000 mazuļu tiek zaudēti abortos un vairāk kā puse no tiem ir mākslīgie aborti. Mums ir pārāk mazs dzimušo bērnu skaits, tāpēc būtu jāpieliek visas pūles, lai maksimāli samazinātu abortu skaitu un ļautu piedzimt tiem, kuri jau sevi ir pieteikuši,” tā uzsver biedrības “Esmu dzīvs” valdes loceklis Artūrs Doveiks.

ĻAUJ MAN PIEDZIMT organizētāji atgādina, ka Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma mērķis ir noteikt tiesiskās attiecības seksuālās un reproduktīvās veselības jomā, lai aizsargātu nedzimušu dzīvību un jebkuras personas seksuālo un reproduktīvo veselību. Arī Satversmes 93.pants apliecina, ka “Ikviena tiesības uz dzīvību aizsargā likums.”

Izglītojošs un skaidrojošs saturs tiks piedāvāts īpašos raidījumos Latvijas Kristīgā radio ēterā “ESMU DZĪVS” (katru pirmdienu plkst.17.15)

Informācija un ĻAUJ MAN PIEDZIMT kampaņas materiāli būs atrodami sociālajos tīklos, kā arī gada laikā draudzes un NVO ir aicinātas, organizējot īpašus tematiskus vakarus, pievērst vairāk uzmanību šādām tēmām –

  • Bērniņa attīstība un dzīvības sākšanās jau no apaugļošanas brīža;
  • Pārdzīvojumi, kam iet cauri vecāki, kuri zaudējuši savu bērniņu;
  • Vīrieša atbildība pieņemt savu bērnu un pilnībā atbalstīt bērna māti dzīvības nosargāšanā;
  • Bērns kā vērtība un ieguvumu ģimenei, nevis drauds un zaudējums;
  • Pirmā bērniņa nozīme pāra attiecībās un ģimenes nākotnē
  • Daudzbērnu ģimeņu vērtība un ieguvums sabiedrībā;
  • Rūpes un atbalsts sievietēm, kuras ir gaidībās, tikko dzemdējušas vai atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

“Mēs esam gatavi un ļoti labprāt ņemtu dalību jūsu draudzes rīkotajos tematiskajos pasākumos vai ģimeņu dienās vai pat pilsētas svētkos un uzstāties ar kādu no savām lekcijām,” uzsver biedrības “ESMU DZĪVS” valdes loceklis A. Doveiks.

Plašāku informāciju par kampaņu un iespējām pievienoties var saņemt, rakstot uz e-pastu [email protected].

Sagatavoto izbraukuma lekciju tēmas un vadītāji –

  • Aiga Rotberga (ginekologs, Kristīgo Mediķu biedrība) “Cilvēka dzīvības rašanās brīnums”
  • Baiba Stikute (vecmāte, Kristīgo Mediķu Biedrība) “Ko mums rāda statistika par abortiem un ne tikai…”
  • Judīte Briede-Jureviča (Grūtniecības krīzes centrs) “Pēcaborta sindroms”
  • Andars Ignacs (Latvijas vīru biedrība) “Tēvs atbild par saviem bērniem”
  • Dina un Sandris Floreni (Ģimenes ekoloģijas institūts) “Seksualitātes un auglības harmonija”