Jauna uz vērtībām orientēta, mūsdienīga un inovatīva dzimumaudzināšanas programma meitenēm (10-12g.) un viņu vecākiem

Gimenes_ekologijas_inst_kosaisBiedrība “Ģimenes ekoloģijas institūts” Latvijā plāno ieviest uz vērtībām orientētu, mūsdienīgu, inovatīvu dzimumaudzināšanas programmu meitenēm (10-12g.) un viņu vecākiem.
Šajā programmā izmantotais veids, kā meitenes tiks sagatavotas ķermeņa pārmaiņām ir ļoti interesants un pusaudžiem saistošs. Šī programma palīdzēs labāk iepazīt savu ķermeni un to vēl vairāk iemīlēt.

Šī programma ir audzinoša, izglītojoša un preventīva, jo tās mērķis ir pasargāt meitenes no pāragru seksuālo attiecību uzsākšanas, neplānotas grūtniecības, abortiem, inficēšanās ar STS. Latvijā pagaidām šādas apmācību programmas nav, un tās ieviešana būs liels ieguvums mūsu jauniešu izglītībā.

Patlaban šādas nodarbības notiek Vācijā, Francijā, Austrijā, Šveicē, Itālijā (Tirolē), Ungārijā, Lielbritānijā. Nodarbības ir standartizētas un visās valstīs tiek vadītas ļoti līdzīgi. Vairākās valstīs tiek vadītas arī nodarbības zēniem (“Aģenti misijā – pozitīvs sākums vīrieša dzīvei”), kuras ceram arī pēc kāda laika ieviest pie mums.

2015.gada 14.februārī Biedrība “Asociācija Ģimene” apmeklēja biedrības “Ģimenes ekologijas institūts“ piedāvāto iepazīšanās lekciju. Eiropā pazīstamā MFM (My Fertility Matters) programmas meiteņu nodarbības Ciklu šovs – mana ķermeņa slepenā koda atklāšana paraugu.

Nodarbību paraugdemonstrējumus rādīja un ar MFM programmu iepazīstināja lektore, programmas autore un dabiskās ģimenes plānošanas speciāliste dr. med. Elizabeth Raith Paula (Vācija, Minhene).

MFM programma ir radies Vācijā 1999.gadā, kā reakcija uz pieprasījumu pēc tādas dzimumaudzināšanas programmas, kas sniedz pozitīvu attieksmi pret savu ķermeni, sava cikla norisi, auglību un seksualitāti. Ik gadu Vācijā pēc MFM metodes tiek apmācīti vairāk kā 60 000 bērnu, jauniešu un viņu vecāku.

MFM programmas vērtības:

• Uzmanīga attieksme pret savu ķermeni, tā vērtības apzināšanās;
  • Sievietes un vīrieša auglības vērtības apzināšanās;
  • Cieņa pret cilvēka dzīvību no ieņemšanas brīža.

Kā informēja viena no MFM programmas koordinātorēm Latvijā Diāna Staņko, sākotnēji Latvijā tiks ieviesta dzimumaudzināšanas programma meitenēm (10-12g.) un viņu vecākiem “Ciklu šovs – mana ķermeņa slepenā koda pēdās“, kurai vēlāk sekos līdzīga programma zēniem un viņu vecākiem “Aģenti misijā”.

Biedrības “Asociācija Ģimene” pārstāvji nodarbību laikā pārliecinājās, ka MFM programmas pasniegšanas veids ir ļoti draudzīgs bērniem, nodarbības notiek bērnu līdzdalības un visu maņu (redzes, dzirdes, taustes) iesaistīšanas veidā. Bērni tiešā veidā izdzīvo gaidāmo auglības uzsākšanos puberitātes laikā viņiem saprotamā veidā, izrunā neskaidros jautājumus un aktīvi piedalās visās nodarbības norisēs.

Nodarbības ir paredzētas bērniem pirms puberitātes sākšanās, lai viņi būtu informēti un sagatavoti pārmaiņām, kas ir gaidāmas viņu ķermenī.  Tai pat laikā nodarbības būtu interesantas jebkura vecuma jaunietei vai sievietei. Vienā grupā parasti ir no 10 līdz 15 bērniem.

MFM programmas moto: “Es varu nosargāt tikai to, kam apzinos vērtību!”

Ja vēlies kļūt par MFM programmas lektoru vai vēlies uzaicināt biedrības “Ģimenes ekologijas institūts“ speciālistus ar MFM programmas nodarbībām savā skolā, sazinies ar biedrības “Ģimenes ekologijas institūts“ pārstāvjiem [email protected].

Vairāk info: www.augliba.lv