Asociācija “ĢIMENE” vēršas KNAB un lūdz veikt resorisko pārbaudi

Biedrība Asociācija “Ģimene” vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu veikt resorisko pārbaudi par iespējamo noziedzīgo nodarījumu 2022. gada 18. maijā Saeimas Juridiskās komisijas sēdē. Tās laikā notika Civilās savienības likumprojekta izskatīšana pirms trešā lasījuma, un kā noslēdzošais bija balsojums par tā nodošanu izskatīšanai Saeimas plenārsēdei.

Saeimas Juridiskās komisijas sēdē pirmajā balsojumā par likumprojekta nodošanu izskatīšanai Saeimas plenārsēdei balsis sadalījās vienādi 5:5, tāpēc bija nepieciešams atkārtots balsojums. Tam sākoties, Saeimas deputāts Aivars Geidāns pauda savu nostāju, ka viņš nebalsos par šo jautājumu. Pēc šī paziņojuma iestājās klusums, kas ieilga. Pēc tā Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Jānis Butāns trešo reizi uzsāka balsojumu, lai gan otrais jeb atkārtotais balsojums nebija noslēdzies. Šoreiz Aivars Geidāns nobalsoja “par” likumprojektu.

Biedrība ASOCIĀCIJA “Ģimene” uzskata, ka ir notikusi ne tikai likuma “Saeimas kārtības rulllis” 141.panta[1] pārkāpums, bet Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Jāņa Butāna rīcība radīja aizdomas par iespējamu tirgošanos ar ietekmi un koruptīvām darbībām attiecībā uz Saeimas deputāta Aivara Geidāna balsojumu.

“Kā partija “Konservatīvie”, kura vada Tieslietu ministriju un Saeimas Juridisko komisiju var tik klaji ignorēt procedūras un labas pārvaldības principus? Tostarp neesam slēpuši radušās aizdomas par negodprātīgo rīcību, kas bija vērojamas jau likumprojekta izstrādes procesā. Par to iepriekš sašutumu pauda visas konservatīvo vērtību pārstāvošās nevalstiskās organizācijas, kas bija piesaistītas Darba grupā, kuras mērķis bija nodrošināt Satversmes tiesas 2020.gada 12.novembra sprieduma lietā Nr. 20l9-33-01 izpildi. Kā partija, kurai būtu jārūpējas par tiesiskumu mūsu valstī, tik klaji pārkāpj gan vēlētājiem dotos solījumus, gan partijas definētās vērtības, gan uzskatāmi pārkāpj likumos noteiktās procedūras?” neizpratni pauž biedrības ASOCIĀCIJA “ĢIMENE” valdes priekšsēdētājs R. Kostigovs.

Atgādinām, ka pretēji darba grupas rīkojumā dotajiem uzdevumiem, likumprojektstapa nevis Darba grupā, bet tieši pretēji – Darba grupa par šāda likumprojekta tapšanu netika informēta un ar Darba grupu tas netika apspriests. Reaģējot uz šādu Tieslietu ministrijas rīcību, vairāki darba grupas locekļi norobežojās no likumprojekta un vērsās pie Tieslietu ministra Jāņa Bordāna ar atklātu vēstuli: https://asociacijagimene.lv/atklata-vestule-tieslietu-ministram-janim-bordanam/

R.Kostigovs norāda, ka šāda rīcība vēl vairāk padziļina tautas neuzticības plaisu politiķiem, turklāt ģimenes jēdziena nākotni ir jāļauj izlemt tautai, nevis steigā un negodprātīgi virzīt Saeimā likumprojektu, kuram būs graujoša ietekme uz laulības institūtu un ģimeni. “Tā vietā informatīvajā telpā būtu jārada godīga un atklāta iespēja runāt un informēt sabiedrību par šobrīd notiekošo oficiālo parakstu vākšanas kampaņu par grozījumiem LR Satversmē, lai nostiprinātu ģimenes jēdzienu,” uzsver R.Kostigovs, aicinot ikvienu apmeklēt mājas lapu www.pargimeni.lv un nobalsot par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē.

[1] 141. (1) Ja balsis sadalījušās vienādi (“par” vienādi ar “pret” un “atturas”), izdarāma pārbalsošana.

(2) Ja arī pārbalsojot balsis sadalījušās vienādi, balsojamais priekšlikums nav pieņemts.