Sabiedrības pārstāvji apvienojas Memoranda par ģimenes vērtību stiprināšanu atbalstam

Mēneša laikā Memorandam par ģimenes vērtību stiprināšanu ir pievienojušās vairāk kā 170 juridiskās personas – nevalstiskās organizācijas, draudzes un uzņēmumi, un vairāk kā 3000 privātpersonas, kas pārstāv visdažādākās sabiedrības grupas, kuru starpā ir pensionāri un uzņēmēji, jaunās ģimenes un studenti, lauksaimnieki un pilsētnieki. Plašu atbalstu guvušajā Memorandā uzsvērts: “Latvijas kā stipras un ilgtspējīgas valsts pamats ir ģimene, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti. Tā ir labvēlīgākā un drošākā vide bērnu attīstībai. Šādas ģimenes aizsardzība jānodrošina, veidojot valsts politiku, izstrādājot normatīvos aktus un plānošanas dokumentus. Latvijas pamatvērtības – ģimenes – aizsardzība īstenojama, veidojot un atbalstot izglītības politiku, kas vērsta uz bērnu un jauniešu tikumisko un vērtību audzināšanu, patriotisko jūtu stiprināšanu un augstu morāles standartu izvirzīšanu.” Memoranda parakstītāju skaits sāka strauji pieaugt pēc Satversmes tiesas 2020.gada 12.novembra  sprieduma, kurā par neatbilstošu Satversmei tika atzīta Darba likuma norma par tiesībām uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas, kas pienākas tikai bērna tēva. Satversmes tiesa savā nolēmumā atzina, ka bērna tēva atvaļinājums pienākas arī mātes homoseksuālajai partnerei. Tiesā bija vērsusies bērna māte, kuras partnere nevarēja saņemt tēvam paredzēto atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. “Mēs redzam, ka  Latvijas sabiedrības visdažādākos pārstāvjus ir satraucis šis Satversmes tiesas spriedums, kurš tiek atzīts par netaisnīgu un neatbilstošu Latvijas sabiedrības vairākuma izpratnei par ģimeni un nepieciešamo valsts aizsardzību tai. Tas ir radījis plašu sabiedrības pārstāvju vēlēšanos darboties ģimenes vērtību stiprināšanai, lai nosargātu savu bērnu, mazbērnu, kā arī valsts nākotni, kas būtu pamatota Satversmes preambulā nostiprinātajos nācijas pastāvēšanas pamatprincipos, proti, latviskajā dzīvesziņā,  vispārcilvēciskās un kristīgās vērtībās”, atzīst biedrības “Asociācija Ģimene” vadītāja Ilona Bremze, “uzskatām, ka sabiedrības aktivitātes pieaugums liecina par nepieciešamību sabiedrībai būt referenduma iniciatoram, lai neatgriezeniski nostiprinātu Latvijas Republikas Satversmē... Lasīt tālāk
Viņi teica, ka nekas nemainīsies: NAIDA RUNA

Naida runa. Populārs vārdu salikums, kas tiek lietots arvien biežāk. No sākotnēji labā nodoma, kas paredzēja aizstāvēt cilvēkus pret cieņu aizskarošiem komentāriem vai uzvedību, tas ir pārvērties par manipulācijas un cenzūras ieroci lielākoties galēji liberāli noskaņoto cilvēku rokās. Arvien biežāk parādās izteikumi, ka mūsdienās visneaizsargātākā cilvēku kategorija ir balstas ādas krāsas vīrietis ar kristīgu pasaules redzējumu, jo viņš ietilpst vismazāk aizsargāto kategoriju sarakstos. Lai apkarotu naida runu, tiek izdoti dažāda līmeņa dokumenti – sākot ar ANO stratēģiju un rīcības plāniem, beidzot ar nacionālajiem dokumentiem. Atverot ANO stratēģiju un rīcības plānunaida runas ierobežošanai (pieņemts 2020.gada augustā), dokumenta saitē var redzēt, ka dokuments ir ietverts sadaļā “genocīda prevencija” (genocideprevention). Tātad ANO naida runu pielidzina genocīdam. ANO piedāvā šādu naida runas definīciju: “Jebkāda veida mutvārdu, rakstveida vai uzvedības komunikācija, kas uzbrūk vai lieto nievājošu vai diskriminējošu izteiksmi, kas attiecināma uz personu vai personu grupu, balstoties uz viņu identitāti jeb citiem vārdiem sakot, balstoties uz viņu reliģisko, etnisko, nacionālo, rases, ādas krāsas, izcelsmes, dzimuma (gender) vai citu identitātes faktoru.” (“any kind of communication in speech, writing or behaviour, that attacks or uses pejorative or discriminatory language with reference to a person or a group on the basis of who they are, in other words, based on their religion, ethnicity, nationality, race, colour, descent, gender or other identity factor”.) Kā redzams, mūsdienās ir ļoti plašs klāsts ar iespējām būt aizvainotam un vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, lai pierādītu savu aizvainojuma pakāpi. Līdz šim visskaļākie cīnītāji pret naida runu, ko pierādījuši 2020.gada notikumi, ir organizācijas, kas iestājas pret rasismu (piemēram, blacklivesmatter kustība ASV) un par LGBT (lezbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu) tiesībām. Turklāt organizācijas, kas cīnās, piemēram, par LGBT tiesībām, bieži vien cieši sadarbojas ar feministiskajās organizācijām un... Lasīt tālāk
Konservatīvā sabiedrības daļa mobilizējas dabiskas ģimenes aizsardzībai, izveidojot domnīcu

Pēc 12. novembra Satversmes tiesas sprieduma par tēva atvaļinājuma piešķiršanu bērna mātes draudzenei – lesbietei konservatīvu uzskatu pārstāvji aktivizējušies savu likumisko tiesību aizstāvībai. Šai laikā dabiskas ģimenes aizstāvji izveidojuši domnīcu. Tās pamatu veido biedrības, kuras izstrādāja Memorandu ģimenes vērtību stiprināšanai, kā arī daudzi jaunpienācēji – dažādu jomu eksperti no privātā un valsts sektora, NVO, draudžu un uzņēmumu pārstāvji, juristi, politiķi, radošā inteliģence. Memoranda vadmotīvs ir – Latvijas kā stipras un ilgtspējīgas valsts pamats ir ģimene, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti. Tā ir labvēlīgākā un drošākā vide bērnu attīstībai. Ilona Bremze, biedrības “Asociācija Ģimene” valdes priekšsēdētāja, sociālā darba maģistre darbam ar ģimenēm, ilgus gadus darbojusies Demogrāfijas lietu padomē pie Ministru kabineta, ir norūpējusies: “Nevaram piekrist nesen izskanējušam aicinājumam, kuru pauduši psihologi, ka bērnu tiesību labākajās interesēs ir dot viņiem iespēju augt geju un lesbiešu savienībās, un LR Saeimas pienākums ir nodrošināt bērna juridisko aizsardzību. Mūs cenšas maldināt, apgalvojot, ka homoseksuālu cilvēku attiecību legalizēšana un līdzšinējā ģimenes jēdziena paplašināšana, neietekmēs citu dzīves. Tas ir šaurs skatījums, jo uz sabiedrību jālūkojas ilgtermiņā makrolīmenī. Ģimeņu disfunkcijas pieaugs, radot jaunas sociālās problēmas. Tas, savukārt, negatīvi ietekmē gan demogrāfiju, gan ekonomiku, gan valsts attīstību kopumā. Politiķiem būtu vairāk jādomā, kā palīdzēt nepilnajām un daudzbērnu ģimenēm, stiprinot to funkcionalitāti un sniedzot finansiālu atbalstu.” Medicīnas doktors Enoks Biķis, kādreizējais ilggadējais Latvijas pediatru asociācijas prezidents, LU MF asociētais profesors: “Ģimenes vērtību saglabāšana un stiprināšana sabiedrībā ir ļoti nozīmīga priekš nākošajām paaudzēm. Kā ārsts ar vairāk nekā 50 gadu darba praksi bērnu veselības aprūpē un pamatojoties uz savām zināšanām bioloģijā un ģenētikā, esmu pārliecināts, ka homoseksuālisms jāuzskata par būtisku novirzi no normas, un tas ir postošs faktors bērnu audzināšanā attiecībā uz harmoniskām, veselīgām un tradicionālām ģimenes vērtībām. Ja bērns ģimenē nepiedzīvo pretējā dzimuma klātbūtni, tas var izraisīt nedrošību, stresu, kā arī... Lasīt tālāk
Strauji audzis atbalstītāju skaits Memorandam ģimenes vērtību stiprināšanai

Pēdējo nedēļu laikā strauji audzis atbalsts biedrības “Asociācija  Ģimene” interneta mājas lapā publicētajam Memorandam ģimenes vērtību stiprināšanai. To parakstījušas jau vairāk nekā 110 juridiskas personas un vairāk nekā 2500 fiziskas personas. Parakstīju vidū ir gan uzņēmumi – zemnieku saimniecības, kokapstrādes uzņēmi, grāmatu izdevēji un citu nozaru saimnieciskās darbības veicēji, gan visdažādāko nozaru sabiedriskas organizācijas, kā arī dažādu konfesiju draudzes. Visus šos cilvēkus vieno vēlme atbalstīt dabiskas ģimenes institūcijas nostiprināšanu gan likumos, gan sabiedrības apziņā. “Esmu pārliecināta, ka konservatīvā sabiedrības daļa aktivizējas, un  redzam, ka katru dienu memoranda parakstītājiem pievienojas arvien jauni atbalstītāji  gan juridisko, gan privātpersonu vidū,” uzsver biedrības “Asociācija Ģimene” vadītāja Ilona Bremze, “mums ik dienas zvana un raksta dažādu profesiju pārstāvji un dažādu jomu speciālisti, kas pauž vēlmi iesaistīties dabiskas ģimenes stiprināšanā, piedāvājot savu atbalstu un paužot vēlmi praktiski palīdzēt. Esam uzsākuši arī ziedojumu vākšanu kampaņai par dabisku ģimeni, un  tāpēc visi, kuri vēlas to materiāli atbalstīt, tiek aicināti ziedot uz vienas no mūsu asociācijā ietilpstošās organizācijas kontu:  Biedrība “Krīzes grūtniecības centrs”, Reģ. Nr.: 40008096081, Swedbank AS, konta nr.: LV46HABA0551012101297, ziedojuma mērķis – Kampaņai par dabisku ģimeni.” Memorandā uzsvērts, ka  “Latvijas kā stipras un ilgtspējīgas valsts pamats ir ģimene, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti. Tā ir labvēlīgākā un drošākā vide bērnu attīstībai. Šādas ģimenes aizsardzība jānodrošina, veidojot valsts politiku, izstrādājot normatīvos aktus un plānošanas dokumentus. Latvijas pamatvērtības – ģimenes – aizsardzība īstenojama, veidojot un atbalstot izglītības politiku, kas vērsta uz bērnu un jauniešu tikumisko un vērtību audzināšanu, patriotisko jūtu stiprināšanu un augstu morāles standartu izvirzīšanu. Laulības noslēgšana un ģimenes attiecību kopšana bērnu un pieaugušo emocionālās veselības interesēs ir atbalstāma un veicināma, tostarp caur valsts veidotām un finansētām atbalsta sistēmām. Cilvēka dzimums (vīrietis... Lasīt tālāk

Paldies psihoterapeitei Daiga Daize par patiesu bērnu vajadzību izpratni! “Citāds viedoklis par Latvijas psihologu iniciatīvas “Par tiesiskumu bērnu un ģimeņu aizstāvībai” vēstules saturu. Ar šo ziņu vēlos izteikt pateicību un cieņu kolēģiem, kuri ikdienā strādā ar bērniem un viņu ģimenēm, kuri rūpējas un ir ieinteresēti bērnu attīstībā un ģimenes stiprināšanā, kuri velta savas profesionālās prasmes un empātiju, lai integrētu sabiedrībā bērnus ar īpašām vajadzībām, kā arī ģimenes ar atšķirīgu nacionalitāti, reliģisko piederību, seksuālo orientāciju, u.c. minoritātēm. Kas attiecas uz Latvijas psihologu iniciatīvas “Par tiesiskumu bērnu un ģimeņu aizstāvībai” vēstules saturu, manuprāt, tas vairāk atspoguļo emocionāli piesātinātus, un neskaidrus centienus lobēt atsevišķu homoseksuālu vecāku intereses. Tai pat laikā neņemot vērā bērna vajadzību pēc abiem vecākiem – tēva un mātes, kas nozīmīgi ietekmē viņa emocionālo, fizisko un psiholoģisko attīstību, kā arī identitātes veidošanos. Diemžēl, bērnam nav iepēju izlemt, kādā ģimenes sistēmā viņš augs – vai tur būs abi vecāki, viens vecāks, vai divi viendzimuma vecāki. Toties, tādas iespējas ir pieaugušajiem. Manuprāt jebkurš pieaugušais, kuram ir augsti atbildības standarti, ir spējīgs risināt ģimenes jautājumus un rūpēties par bērna izaugsmi bez ārēja likuma spēka. Tāds vecāks ir integrējis sevī to vērtību sistēmu, kas veicina un attīsta gan savu, gan bērna izaugsmi. Ir ļoti būtiski nejaukt jēdzienus “vecāku interses” un “bērnu intereses” – tas ir būtiski gan likumdevējiem, gan sabiedrībai kopumā, un, manuprāt, ir nepieļaujami, ka psihologi rāda negatīvu piemēru, veicinot sagrozītas informācijas izplatīšanos un tādā veidā pastiprinot sabiedrības šķelšanos. Protams, cilvēka seksuālā orientācija nedrīkst būt par iemeslu sociālai diskriminācijai un cilvēkiem ar citādu seksuālo orientāciju ir pilnas tiesības saņemt tādu pašu sociālo nodrošinājumu kā jebkuram citam. Taču, ja runājam par bērnu tiesībām un... Lasīt tālāk
Gender ideoloģijas būtība

Gender ideoloģija patiešām ir ideoloģija, kuras mērķis ir pārveidot sabiedrisko attiecību formas, par pamatu ņemot to pašu, mums labi zināmo, tikai mazliet piemirsto marksismu. Mērķis ir graut un iznīcināt dabisko ģimenes modeli, un to paveikt, izjaucot robežas starp dzimumiem. Marksisma pamatlicējs Fridrihs Engels, vienā no savām vissvarīgākajām grāmatām rakstīja: “Vēsturē par vienu no pirmajiem antagonismiem ir jāatzīst antagonisms starp vīrieti un sievieti monogāmiskā laulībā un par pirmo uzspiešanu – vīrieša pārākumu pār sievieti.” (“Ģimenes izcelšanās, valsts un privātais īpašums”) Šo domu tālāk attīstīja amerikāņu feministe Shulamith Firestone (1945-2012), kuru atzīst par gender ideoloģijas pamatlicēju. Savā grāmatā “Dzimumu dialektika” viņa sintezē Zigmunda Freida, Kārla Marksa, Fridriha Engelsa un Simone de Beauvoir idejas. Šajā grāmatā viņa uzsver: “Lai likvidētu un ierobežotu ekonomiskās klases ir nepieciešama proletariāta revolūcija, tāpat lai likvidētu dzimumu klases, jeb kārtas ir nepieciešama apspiesto (sieviešu) klases revolūcija, un šai klasei pilnībā ir jāpārņem vara pār reprodukcijas līdzekļiem. Tas nozīmē, ka sievietēm ir ne tikai pilnībā jārīkojas ar savu ķermeni kā īpašumu, bet arī pilnībā jāpārņem kontrole pār visu cilvēka vairošanās un auglīguma sfēru. Viņai ir jākontrolē demogrāfiskā bioloģija un visas sabiedriskās institūcijas, kas ir saistītas ar bērnu radīšanu un audzināšanu.” (S. Firestone, M.A. Peters, “Gender, pasaules politiskā un kultūras norma”). Šis fragments skaidri norāda, ka gender ideoloģijas pamatā ir marksisms, sabiedriskās klases cīņas vietā tiek novietota dzimuma cīņa, kurā sieviete ir apspiestā klase, un tās mērķis ir iegūt kontroli pār auglīguma sfēru. Cīņu par reproduktīvām tiesībām aizsāk Margaret Sanger (1879-1966), kura ir Starptautiskās Ģimenes Plānošanas Federācijas (IPPF) dibinātāja. Sanger uzskata, ka “mātišķība – tā ir reproduktīvā verdzība,” no kuras vajag atbrīvot sievietes. “Sieviete ir novājināta ar to, ka tā ir sieva un... Lasīt tālāk