Seniori aktīvi iesaistās parakstu vākšanā

Sakām lielu paldies tiem 123 senioriem, kuri atrada laiku un devās uz pašvaldību, lai parakstītos par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē! Paldies jums! Katrs paraksts ir ļoti nozīmīgs! Ir pašvaldības, kurās senioriem parakstīšanās ir bez maksas. Paldies tām pašvaldībām, kas atsaucās Latvijas Vīru biedrības aicinājumam un š.g. janvārī noteica atvieglojumus senioriem, personām ar invaliditāti, trūcīgajām un maznodrošinātajām personām. Tā kā parakstīties par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē ir iespējams jebkurā pašvaldībā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, aicinām izmantot šo iespēju un izvēlēties tās pašvaldības, kurās var parakstīties bez maksas. Lai iedrošinātu citus seniorus doties parakstīties un atvieglotu parakstīšanās procesu, esam sagatavojuši infografiku, kas parāda veicamos soļus iedzīvotājiem, kuriem ērtāk ir parakstīties papīra formā pašvaldībā. LEJUPIELĀDĒ, izdrukā un informē seniorus: Ka-parakstities-pasvaldiba-instrukcija-iedzivotajiemDownload Uzziņai: Latvijā līdz 2022. gada 29. jūlijam norisinās parakstu vākšana par tautas nobalsošanas ierosināšanu par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē. Līdz š.g. 15. aprīlim par iniciatīvu parakstījušies 26 181 pilsoņi. Vairāk informācijas par parakstīšanās iespējām un likumprojekta saturu vietnē:... Lasīt tālāk
Elīna Kārkla: Ģimenes politikas jomā 2022. gads ir izšķirošs

Biedrības Asociācija “Ģimene” projektu vadītāja Elīna Kārkla jau turpat astoņus gadus seko līdzi norisēm, kas skar dabiskas ģimenes vērtību aizsardzību un arī apdraudējumus gan tepat Latvijā, gan ārvalstīs. Šobrīd Saeimā tiek virzīts Civilās savienības likumprojekts. Tuvākajā laikā tas piedzīvos divus izšķirošos balsojumus. Tikmēr Elīna uzsver, ka augstākais likums mūsu valstī ir Satversme un tajā šobrīd IR iespēja nostiprināt ģimenes jēdzienu, parakstoties par grozījumiem LR Satversmes 110. pantā. Klausies šo sarunu arī mūsu Spotify kanālā! Kas Tevi savulaik no darba ministrijā pamudināja sākt darboties Asociācijā “Ģimene”? Biedrībā Asociācija “Ģimene” esmu kopš 2014. gada. Pirms tam astoņus gadus strādāju Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā ar ES fondu jautājumiem.  Līdz ar to likumdošanas un projektu jautājumi man nebija sveša joma. Biedrības aktivitātes es pamanīju brīdī, kad Eiropas Parlamentā tika virzīts Lunačekas ziņojums.  Toreiz pamanīju, ka dažādās Latvijas vietās notika zibakcijas par dabisku ģimeni, kur cilvēki stāvēja un turēja rokās dažādus plakātus. Mani ieinteresēja, par ko tas īsti ir. Kā bijusī ierēdne, es ātri sapratu, par kuru dokumentu ir runa, un pret ko šie cilvēki protestē. Atradu šo dokumentu, izlasīju gan to, gan arī visus paskaidrojošos dokumentus, noskatījos preses konferenci un kā cilvēks no malas sapratu, ka tajā visā ir ļoti daudz melu. Man tas deva impulsu kaut ko darīt lietas labā, jo man nepatīk, ja cilvēki ar meliem virza kādus jautājumus. Kādēļ ir jāmelo sabiedrībai, ja tas patiešām ir labs un noderīgs jautājums? Tomēr jau toreiz sapratu, ka iedziļinoties varēja atklāt daudz melus tajā visā. Šobrīd redzam, kā tika izvirzīts diskutablais Civilās savienības likumprojekts. Vairāki Tieslietu ministrijas darba grupas locekļi norobežojās no tā, jo tas netika izveidots demokrātiskā ceļā. Šī likumprojekta stāsts aizsākās 2020. gadā 12. novembrī, kad Satversmes... Lasīt tālāk

48 NVO aicina Saeimas deputātus balsot pret Civilās savienības likumprojektu un ļaut tautai izlemt ģimenes jēdziena nākotni

Mēs, zemāk parakstījušies nevalstisko organizāciju pārstāvji, aicinām LR Saeimas deputātus neatbalstīt Civilās savienības likumprojektu, pamatojoties uz zemāk minētajiem argumentiem. Civilās savienības likumprojekts ir pirmais solis uz plašām izmaiņām sabiedrībā, kur cilvēka sociālās izvēles tiek nostādītas augstāk par bioloģisko realitāti. Kur tēvu varēs aizstāt ar mātes draudzeni un māte kļūs par surogātu divu vīriešu attiecībās. Šādu scenāriju mēs redzam notiekam daudzās valstīs, kurās ir pieņemts viendzimuma partnerattiecību regulējums. Tāpat šo valstu pieredze parāda, ka pēc viendzimuma partnerattiecību pieņemšanas agrāk vai vēlāk seko viendzimuma laulības. Satversmes 110.pants aizsargā laulību starp vīrieti un sievieti, kas tiešā veidā norāda, ka viendzimuma partnertattiecību pieņemšana sevī ietver konstitucionālu apdraudējumu. Valstīs, kas ieviesušas viendzimuma partnerattiecību regulējumu: tiek ierobežota vārda un ticības brīvība – notiek tiesvedības pret mazajiem uzņēmējiem, politiķiem[1], mācītājiem un citiem cilvēkiem, kuri vēlas dzīvot saskaņā ar savu reliģisko pārliecību;sieviešu sporta veidos piedalās bioloģiski vīrieši, kuri sevi iedomājas esam par sievietēm un fiziskā pārspēka dēļ ieņem pirmās vietas[2];bērniem tiek mācīts, ka viņi nav piedzimuši kā zēni vai meitenes, un ka viņi var izvēlēties, kas viņi vēlas būt, tādējādi veicinot bērnu dzimumidentitātes traucējumus[3];pusaudžiem tiek doti pubertāti bloķējošie un pretējā dzimuma hormoni bez vecāku ziņas[4], un viņu vecāki var tikt administratīvi sodīti vai pat var būt uzsākta kriminālvajāšana. Civilās savienības likumprojekts ietekmēs bērnu tiesības un labākās intereses, jo katram bērnam ir vajadzīgs tēvs un māte. Šobrīd bērni dzīvo tādā sociālajā realitātē, kur viņiem ir jāpiemērojas pieaugušo sociālajām izvēlēm un bērni no tā var ciest. Šo faktu apstiprina statistika, kas parāda, ka bez tēva uzaugušajiem bērniem ir 9x lielāka iespēja nepabeigt skolu, 5x augstāks pašnāvības risks, 32x augstāks klaiņošanas risks, 20x augstāks uzvedības traucējumu risks, 14x lielāka iespēja... Lasīt tālāk
Asociācija “Ģimene” vienmēr iestājusies par pamatvērtībām

Kas ir ģimene? It kā tik vienkāršs jautājums. Mums apkārt ir tik daudz ģimeņu – ir pilnās, kurās ir tēvs, māte un bērns vai vairāki, ir tādas, kurās bērni ir adopcijas ceļā ienākuši, ir ģimenes, kurās bērnus audzina vien vecmāmiņa vai vectētiņš. Šobrīd turpinām diskutēt, kuru attiecību modeli tad varam saukt par īstu ģimeni un ko iesākt ar sociālajā realitātē sastopamajām attiecībām. Latvijas valsts prezidents Egils Levits sabiedriskajiem medijiem paudis viedokli, ka jautājums par ģimenēm ir sabiedrības vērtību jautājums un ka katrs var izteikt viedokli. Savu nostāju pauž arī konservatīvo vērtību aizstāvji, kuri kopš pērnā gada vasaras aicina parakstīties par to, lai Satversmē panāktu izmaiņas esošajā 110. pantā. Būtisku artavu ģimenes vērtību jautājumu aktualizēšanā jau vairāk nekā divpadsmit gadus dod biedrība ‘’Asociācija Ģimene’’ un tās pirmā vadītāja Ilona Bremze. Kā Tu pirms divpadsmit gadiem nonāci pie šīs biedrības? Katram cilvēkam, kas izredzēts kādam noteiktam darbam, Dievs arī piešķir noteiktas kompetences, ieliek noteiktas vērtības, varbūt pat izveido tādus zināmus ceļa stabiņus, pa kuru tam cilvēkam jānonāk līdz mērķim. Arī man kopš bērnības ģimene ir svēta lieta. Mana mamma un tētis šobrīd ir ļoti lielā un sirmā vecumā. Tētim ir deviņdesmit trīs ar pusi gadi. Cenšos būt viņu atbalsts, turēt viņu rūpes savā rūpju lokā, jo viņu ģimenes modelis man ir bijis tik liels paraugs, ka es vienkārši nespēju iedomāties, kā var būt, ka cilvēki nenovērtē, cik ģimene ar tēti un mammu ir svarīga. Man pašai ir divi jau pieauguši bērni. Tagad atskatoties atpakaļ, es saprotu, ka viss mans dzīves ceļš ir bijis mērķtiecīgi virzīts uz to, lai es nonāktu biedrības “Asociācijas Ģimene” valdē. Studējot sociālo darbu maģistratūrā es tieši rakstīju darbu “Sociālais darbs ar ģimeni”. Pēc studiju... Lasīt tālāk
Speciālisti un deputāti iebilst pret Civilās savienības likumprojekta tālāku virzīšanu

Viktorija Slavinska-Kostigova Dabiskās ģimenes tiesību aizstāvošās nevalstiskās organiziācijas (NVO) un Latvijas vadošo kristīgo konfesiju pārstāvji, piedaloties š.g. 1.marta Saeimas Juridiskās komisijas sanāksmē, pauda savus iebildumus un skaidrojumus, kādēļ Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotais Civilās savienības likumprojekts (CSL) nav atbalstāms. Juridiskā komisija vēl nenolēma par CSL tālāku virzību Saeimā. Diskusijas par šo likumprojektu, kas paredz regulēt arī viendzimuma pāru tiesības, turpināsies komisijas sēdē, kas notiks jau nākamajā nedēļā. Piedāvājam jums iepazīties ar vairākiem konservatīvās sabiedrības daļas pārstāvju argumentiem, kas izskanēja Saeimas Juridiskās komisijas sēdē. Bērna labākās intereses ir primāras Tiešu uzmanību nepieciešamībai ievērot bērna labākās intereses vērsa Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča pārstāve, filoloģijas zinātņu doktore Agnese Irbe. Viņa uzsvēra, ka laulības institūts Latvijas likumdošanā nepastāv tikai tāpēc, ka tas vēsturiski tur ierakstīts un tiek turpināts tikai kā tradīcija. “Galvenais iemesls šim institūtam ir bērna dabīgo tiesību aizstāvība. Tās ir bērna tiesības augt ar viņu īstajiem vecākiem un vecāku pienākumu stiprināšanu. Kā rīkoties gadījumā, kad viens no vecākiem nav pieejams un nevar būt atvaļinājumā un palīdzēt aprūpēt bērnu? Saprotams, ka bērns nav vainīgs pie apstākļiem, kādos viņš ir radies, bet viņa labākās intereses ir saņemt pēc iespējas pilnīgāku aprūpi. CSL nekādā mērā šiem bērniem nepalīdz, kuriem nav viena vecāka, jo šo civilo savienību līgumu nenoslēgs māte ar savu māsu vai māte ar savu brāli, vecmammu vai kādu citu. Tātad šie jautājumi, kuri visā darba grupas darbā tika minēti kā svarīgākie un kā tie, par kuriem mēs varētu vienoties, proti, bērna labākās intereses, līdz ar šo likumu pilnībā tiek nostumti malā. Vienlaikus tiek apgalvots, ka šis jaunais likumprojekts, ja tas tiks pieņemts, neko nemainīs attiecībā uz ģimenes un laulības jēdzienu... Lasīt tālāk

Saeimas Juridiskā komisija lems par Civilās savienības likumprojekta virzību

Rīt, 1.martā, norisināsies attālinātā Saeimas Juridiskās komisijas sēde, kuras darba kārtībā ir iekļauts punkts: Likumprojekta “Civilās savienības likums” izskatīšana pirms iesniegšanas Saeimā. Konservatīvi domājošie juristi aicina iepazīties ar dažiem argumentiem, kāpēc likumprojekts nav atbalstāms. 1. Steiga ar Civilo savienību likuma projekta (CSL) virzīšanu ir nepamatota. Satversmes tiesas (ST) 2020.gada 12.novembra spriedums (lietā Nr.2019-33-01) nosaka, ka darba likuma 155.panta pirmā daļa (ciktāl tā neparedz aizsardzību un atbalstu bērna mātes partnerei sakarā ar bērna piedzimšanu), ir neatbilstošs Satversmei un spēkā neesošs no 2022.gada 1.jūnija. Tātad saskaņā ar ST Spriedumu tikai attiecībā uz konkrēto Darba likuma normu ir noteikts termiņš, kurā tā zaudēs spēku, t.i. no 2022.gada 1.jūnija. Jau šobrīd ir izstrādāti un apspriesti konkrētā Darba likuma panta grozījumi, kas novērsīs ST konstatētās neatbilstības un ar kuriem ST spriedums tiks izpildīts. Tieslietu ministrija (TM) tās steigu pamato ar it kā ST Spriedumā noteikto pienākumu Saeimai ieviest tiesisko regulējumu viena dzimuma pāriem. Šāds TM arguments nav īsti korekts. Sprieduma motīvu daļā ST cita starpā ir konstatējusi, ka “likumdevējs nav noteicis viendzimuma partneru ģimenes attiecību tiesisko regulējumu un nav paredzējis viendzimuma partneru ģimenes sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus sakarā ar bērna piedzimšanu”. Šis ir tiesas secinājums, uz kura pamata tai skaitā tiesa izdara atzinumu par to, ka attiecīgā Darba likuma norma ir pretrunā Satversmei un nav spēkā. Satversmes tiesai nav tādu likumā paredzētu funkciju un tiesību uzdot likumdevējam pieņemt noteiktus likumus (Satversmes tiesas kompetence lietu izskatīšanā uzskaitīta Satversmes tiesas likuma 16.pantā, kas aprobežojas ar tiesību aktu un starptautisku līgumu atbilstības Satversmei izvērtēšanu). Tieslietu ministrijas darba grupā esošo kristīgi-konservatīvā spārna juristu vidū valda vienprātība, ka Saeima var “pretoties” Spriedumā esošajai tiesas kļūdainajai argumentācijai, ieviešot spriedumu iespējami... Lasīt tālāk