Kādu ģimeni aizsargā Satversmes 110.pants?

Dr.iur. Baiba Rudevska Pēdējā laikā atkal virmo kaislības ap Satversmes 110.pantu un tā izpratni. Vieni juristi ir gatavi tajā “ielasīt” jebkuru sociālo realitāti, citi gatavi aizstāvēt Satversmē nospraustās konstitucionālās vērtības. Paskatīsimies nedaudz tuvāk uz Satversmes 110.pantu (ieslēdzot loģiku un atmetot emocijas). 1) Satversmes 110.panta 1.teikums skan šādi: “Valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.” 2) Tiek skaļi kliegts: “Satversmē minētais vārds “ģimene” nozīmē JEBKURU ģimeni! Dzirdiet, Jūs, viduslaiku tumsoņas! JEBKURU! Valsts aizsargā un atbalsta JEBKURU ģimeni!” 3) Šeit rodas šaubpilns jautājums….”Vai tiešām Satversme kā konstitucionālu vērtību uzskata JEBKURU ģimeni?” Piemēram, Civillikuma 32., 33., 35., 37. un 38.pantā ir skaidri noteikts, kas ir laulības šķēršļi un tie ir: a) aizliegta laulība radiniekiem taisnā līnijā, brāļiem un māsām un pusbrāļiem un pusmāsām; b) aizliegta laulība starp viena dzimuma personām; c) aizliegta laulība starp adoptētāju un adoptēto; d) aizliegta jauna laulība personai, kas jau atrodas laulībā (tātad, poligāmija un poliandrija); e) aizliegta laulība aizbildnim ar aizbilstamo; f) aizliegta laulība pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas (izņēmuma gadījumā 16 gadu vecumu sasniegusi persona ar vecāku piekrišanu). Taču, ja šādas personas de facto dzīvo kopā “kā laulātie”, tad iznāk, ka Satversmes 110.pants viņus pasludina par konstitucionālu vērtību un aizsargā tieši tāpat kā ģimeni, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti? Citiem vārdiem sakot, iznāk, ka Satversmes 110.panta 1.teikumā vienādā rangā tiek noliktas, no vienas puses, ģimenes, kas balstītas laulībā – savienībā starp vīrieti un sievieti, un, no otras puses, Satversmes 110.pants tieši tāpat aizsargā “ģimenes”, kas nav balstītas laulībā, bet dzīvo tādā kopdzīves formā, kas ir kā šķērslis laulības noslēgšanai (viendzimuma attiecības, attiecības tuvu radinieku starpā,... Lasīt tālāk
Kāpēc neatbalstīt viendzimuma attiecību reģistrāciju?

Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2016.gada 9.jūnijā pieņēma lēmumu lietā Chapin and Charpentier v. France (Nr.40183/07), kurā teikts, ka Eiropas Cilvēktiesību konvencijā nepastāv tiesības uz viendzimuma laulībām. Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 12.pants nosaka, ka “pilngadību sasniegušiem vīriešiem un sievietēm ir tiesības stāties laulībā un dibināt ģimeni saskaņā ar valsts iekšējo likumdošanu, kas nosaka šo tiesību izmantošanas kārtību.” Izmaiņām ģimenes un laulības regulējumā vienmēr seko izmaiņas vecāku un bērnu tiesiskajās attiecībās un izpratnē par seksuālo orientāciju un dzimuma identitāti, vārda un ticības brīvības ierobežošana: Kanādas Ontārio provincē no likumiem ir izņemta mātes un tēva definīcija, aizstājot to ar terminu “vecāki”. Bērna vecāki juridiski var būt pat 4 cilvēki, kuri var nebūt bērna bioloģiskie vecāki. ASV pusaudži bez vecāku atļaujas, pamatojoties uz to, ka viņi jūtas kā pretējā dzimuma pārstāvji, var lietot hormonālos preparātus, kas kavē viņu bioloģiskā dzimuma pazīmju izpausmes. ASV Pediatru koledža norāda, ka 98% zēnu un 88% meiteņu, kuri pusaudžu vecumā piedzīvo dzimuma identitātes traucējumus, beidzoties puberitātei, pieņem savu bioloģiskā dzimuma identitāti. Zviedrijā, kur ir augsts tolerances līmenis, transpersonu vidū ir 20 reizes augstāki pašnāvību rādītāji. Līdz ar to, nav pamatojuma teikt, ka transpersonas psihiskais stāvoklis ir atkarīgs no ārējiem apstākļiem jeb sabeidrības attieksmes. Kā liecina ILGA-Europe mājas lapā pieejamā informācija par kritērijiem jeb soļiem, kas veicami, lai panāktu LGBTI personu līdztiesību, Kopdzīves jeb Dzīvesbiedru likuma pieņemšana ir tikai sākums. Galamērķis ir “laulību vienlīdzība”. Tas nozīmē, ka LGBTI kustības galamērķis ir pārveidot laulību pēc savas būtības. Kā sekas šīm izmaiņām agrāk vai vēlāk būs tas, ka mācītājiem /priesteriem būs jālaulā viendzimuma pāri pretēji savai reliģiskajai pārliecībai. 4. Kopš ASV ir atļautas viendzimuma “laulības” (26.06.2015.) ir pieaudzis reliģisko vajāšanu pret kristiešiem skaits. LGBTI pārstāvji... Lasīt tālāk
Nevalstiskās organizācijas aicina aizsargāt bērnus, sniedzot iespēju vecākiem reģistrēt laulību pie notāra

24 Nevalstiskās organizācijas (NVO) Bērnu tiesību aizsardzības dienā vēršas pie Ministru prezidenta K.Kariņa, Tieslietu ministra J.Bordāna, Labklājības ministres R.Petravičas un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja A. Skrides ar aicinājumu aizsargāt bērnu tiesības un veikt visus nepieciešamos pasākumus, kas uzlabotu bērnu dzīves kvalitāti.

Lasīt tālāk
Latvijas nedienas ar ANO rezolūciju “Ģimenes aizsardzībai”

ANO ar šo Rezolūciju, kas valstīm ir rekomendējoša, atkārtoti apliecināja, ka ģimene ir dabiska sabiedrības pamatšūniņa un tai ir tiesības uz aizsardzību no sabiedrības un valsts puses. Tāpat ANO ar šo Rezolūciju aicina valstis realizēt uz ģimeni orientētu visaptverošu starpnozaru politiku, iekļaujot to valsts attīstības dokumentos un nozaru programmās.

Rezolūcija kopumā ir vērsta uz to, lai spējinātu ģimenes pārvarēt dažādas grūtības un uzlabotu to ekonomisko situāciju. Tajā tika mudināts valstis meklēt veidus kā nodrošināt un veicināt vecāku pienākumu un darba apvienošanu, īpašu uzmanību pievērst vientuļo vecāku, atraitņu un bāreņu vajadzībām, izmantojot veselības apdrošināšanas un sociālās palīdzības resursus, veidot finansiāla un materiāla rakstura programmas, piedāvājot dienas centru pakalpojumus, zīdīšanas telpas darba vietās, bērnudārzus, nepilna darba laika iespējas, apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu, apmaksātu grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, elastīgu darba grafiku, reproduktīvās un bērnu veselības aprūpes pakalpojumus.

Lasīt tālāk
Laulība un ģimene starptautiskajās tiesībās

Vispārējā Cilvēktiesību deklarācija Pieņemta un pasludināta ar ANO Ģenerālās Asamblejas 1948.g. 10. decembra rezolūciju 217. A (III) pants 1. Vīriešiem un sievietēm, kas sasnieguši pilngadību, ir tiesības bez jebkādiem ar rasi, tautību vai reliģisko pārliecību saistītiem ierobežojumiem stāties laulībā un dibināt ģimeni. Viņiem ir vienlīdzīgas tiesības, stājoties laulībā, laulības laikā un šķirot laulību. Laulību var slēgt tikai ar abu nākamo laulāto brīvu un pilnīgu piekrišanu. Ģimene ir dabiska sabiedrības pamatšūniņa, un tai ir tiesības uz sabiedrības un valsts aizsardzību. DABISKO TIESĪBU SKOLAS IETEKME! pants Nedrīkst patvaļīgi pārkāpt neviena cilvēka [..] ģimenes [..] neaizskaramību [..]. Katram cilvēkam ir tiesības uz likuma aizsardzību pret šādiem pārkāpumiem vai apdraudējumiem. 25. pants 1. Katram cilvēkam ir tiesības uz tādu dzīves līmeni, tostarp uzturu, apģērbu, mājokli, medicīnisko aprūpi un sociālajiem pakalpojumiem, kas nepieciešami viņa un viņa ģimenes veselībai un labklājībai [..]. Mātēm un bērniem ir tiesības uz īpašu aizsardzību un palīdzību. Visiem bērniem, gan laulībā, gan ārlaulībā dzimušajiem, ir jāsaņem vienāda sociālā aizsardzība. pants Katram cilvēkam ir tiesības uz izglītību. [..] [..] 3. Vecākiem ir pirmtiesības izvēlēties, kāda veida izglītību iegūs viņu bērni. Vairāk informācija prezentācijā no diskusiju foruma “Laulība, ģimene un bērns mūsdienu krīzes sabiedrībā”:... Lasīt tālāk