Asociācija Ģimene aicina atbalstīt ģimenes pieņemt lēmumu par labu bērnu radīšanai

Demogrāfisko lietu padomes sēdē, kas notika 2021.gada 12.martā tika apspriesti priekšlikumi demogrāfiskās situācijas uzlabošanai.  Demogrāfisko lietu padomes nolikumā, kas apstiprināts Ministru kabinetā, ir rakstīs: Padomes sēdes notiek ne retāk kā reizi ceturksnī, un tās sasauc padomes priekšsēdētājs. Taču neskatoties uz to, ka Kariņa kungs vada valdību kopš 2019. gada 23. janvāra, Demogrāfisko lietu padomes sēde netika sasaukta ne reizi! Nesagaidot premjera iniciatīvu, biedrība “Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība”, biedrība “Asociācija Ģimene” un Latvijas Zinātņu Akadēmijas Ekonomikas institūts 2021.gada janvārī aktualizēja šo jautājumu un aicināja sasaukt Padomes sēdi. Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks informēja par valsts ģimenes pabalstu reformu, kas vērsta uz valsts ģimenes pabalsta palielināšanu, atbalstu studentiem no daudzbērnu ģimenēm, pensionēšanas vecuma pārskatīšanu un pensijas apmēra taisnīgumu daudzbērnu ģimeņu vecākiem. Labklājības ministrija informēja par Bērnu, jaunatnes un ģimenes pamatnostādnēm 2021.-2027.gadam un plānoto pamatnostādņu saskaņošanas procesu. Biedrība “Asociācija Ģimene” atbalstīja ģimeņu materiālā stāvokļa uzlabošanu un aicināja noteikt demogrāfijas jautājumu kā prioritāru. Tāpat biedrība lūdza paredzēt atbalstu auglības veicināšanai un veselīgam dzīvesveidam, kā arī sniegt medicīnisku un emocionālu atbalstu sievietēm, kuras piedzīvojušas spontāno abortu, kā arī aicināja celt bērna vērtību, arī nedzimuša bērna vērtību sabiedrībā. Biedrība lūdza paredzēt valsts pasūtījumu sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem par daudzbērnu ģimeņu tematiku, tādējādi samazinot stigmu, kas saistās ar daudzbērnu ģimenēm, un diskriminē to tēlu sabiedrībā, kā arī palīdzēt ģimenēm pieņemt lēmumu par labu bērnu radīšanai un kuplas ģimenes veidošanai. Iesāktais darbs ir turpināms, tāpēc ceram uz politiķu sapratni un atbalstu valsts ģimenes pabalstu reformai, uzlabojot ģimeņu materiālo situāciju.... Lasīt tālāk
Atbalsts ģimenēm 500 eiro apmērā par katru bērnu

Avots: VSAA Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) marta beigās sāks vienreizēju 500 eiro atbalsta izmaksu par katru bērnu. Līdz 31.martam 500 eiro atbalstu izmaksās personām, kuras laika posmā no 2021.gada 1.marta līdz 6.aprīlim saņem vienu no šiem VSAA piešķirtajiem pabalstiem: bērna kopšanas pabalsts par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalsts, piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti. Atbalsta saņemšanai iesniegums nav nepieciešams! 500 eiro par katru bērnu VSAA ieskaitīs automātiski kredītiestādes vai PNS kontā, kurā persona saņem ikmēneša attiecīgo pabalstu. Kā notiks izmaksa? Atbalstu vecāki nesaņems vienlaikus ar ikmēneša pabalstu ierastajā datumā – tas tiks izmaksāts marta beigās. Par katru bērnu VSAA veiks atsevišķu maksājumu – piemēram, ja personai ir trīs bērni, tad trīs reizes kontā ieskaitīs 500 eiro. Var atšķirties datumi, kad par vienu bērnu maksājums saņemts vienā dienā, par pārējiem nākamajā. 30 dienu laikā pēc bērna kopšanas pabalsta vai ģimenes valsts pabalsta piešķiršanas atbalstu izmaksās, ja: periodā no 2021.gada 1.marta līdz 6.aprīlim personai piešķirts maternitātes pabalsts un bērns piedzims līdz 6.aprīlim. Piemērs. Sievietei piešķirts maternitātes pabalsts no 2021.gada 15.februāra līdz 2021.gada 12.aprīlim. Bērns piedzimis 2021.gada 15.februārī. Viņai ir tiesības saņemt 500 eiro atbalstu, jo bērns piedzimis līdz ārkārtējās situācijas beigu datumam 6.aprīlim un laikā no 1.marta līdz 6.aprīlim sieviete ir saņēmusi maternitātes pabalstu. Beidzoties maternitātes pabalsta izmaksas periodam, no 13.aprīļa tiks piešķirts bērna kopšanas pabalsts. Piešķirot bērna kopšanas pabalstu, VSAA piešķirs un izmaksās arī 500 eiro atbalstu, ko izmaksās 30 dienu laikā. ja tiesības uz bērna kopšanas pabalstu vai ģimenes valsts pabalstu ir  periodā no 2021.gada 1.marta līdz 6.aprīlim, bet pieprasīti un piešķirti pēc 1.marta. Piemērs. Personai tiesības uz bērna kopšanas pabalstu ir no 3.marta, bet persona šo pabalstu VSAA pieprasījusi 5.maijā. Piešķirot bērna kopšanas pabalstu VSAA piešķirs arī 500 eiro... Lasīt tālāk
ASV prezidents Baidens parakstīja rīkojumu, nosakot, ka ASV ārpolitikas centrā būs homoseksualitātes un transgenderisma aizsardzība un veicināšana

Jaunais ASV prezidents Džo Baidensšonedēļ parakstīja rīkojumu, kas nosaka, ka ASV ārpolitikas centrā būs homoseksualitātes un transgenderisma aizsardzība un  veicināšana. Dokumentā teikts: “visiem ASV departamentiem un aģentūrām, kas nodarbojas ar ārpolitikas jautājumiem, jānodrošina, ka ASV diplomātija un finansējums veicina un aizsargā lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu, kvīru un interseksuālu cilvēku cilvēktiesības visā pasaulē”. Cilvēktiesību aizstāvjiem rada bažas fakts, ka šajā gadā 10 miljoni ASV dolāru tiks novirzīti “Globālajam līdztiesības fondam” (Global Equality Fund), kas ļaus ASV valdībai iekļaut tā saucamajā melnajā sarakstā ārvalstu reliģiskos līderus, kuri iestājas par dabisku ģimeni un pret LGBT uzkundzēšanos. Reliģiskajiem līderiem varētu piemērot tādas pašas sankcijas, kādas tika piemērotas Krievijas oligarhiem, aizliedzot tiem iebraukt ASV. Sankcijas skars arī nevalstiskās organizācijas, kas iestājas pret gender ideoloģiju un par dabisku ģimeni. Šis rīkojums ir kā pateicība LGBT elitei, kas sniedza atbalstu Baidenam viņa priekšvēlēšanu kampaņā. Nav noslēpums, ka ASV Demokrātu partija ļoti aktīvi iestājas par LGBT jautājumiem, abortiem un gender ideoloģijā balstītu seksuālo izglītību, turpretī Republikāņu partija aicina cienīt cilvēka dzīvību no ieņemšanas brīža, skatīties uz cilvēku kā vienotu veselumu, kura dzimums balstās bioloģiskajā realitātē, nevis mainīgajās sajūtās, un cilvēka seksualitāti saistīt ar vērtībām. Jāsaka, ka Latvijas valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa pozīcija šajos jautājumos ne ar ko neatšķiras no ASV prezidenta Baidena uzskatiem. Kariņa kungs aicināja nevirzīt Satversmes grozījumus, kas paredz iekļaut Satversmes 110.pantā ģimenes definīciju. Tāpat Ministru prezidents ne reizi nav sasaucis Demogrāfijas lietu padomi, lai gan Latvijas demogrāfiskie rādītāji ir ļoti zemi. Neskatoties uz līdzšinējiem ideoloģiskajiem centieniem, pazemojumiem un apsaukšanos, daudzi ASV un Latvijas iedzīvotāji turpina pastāvēt savās vērtībās un nepadoties labi apmaksātu ideologu (žurnālistu, politiķu u.c.) centieniem sagraut ticību dabiskas ģimenes pastāvēšanai cauri gadsimtiem.... Lasīt tālāk
Sabiedrības pārstāvji apvienojas Memoranda par ģimenes vērtību stiprināšanu atbalstam

Mēneša laikā Memorandam par ģimenes vērtību stiprināšanu ir pievienojušās vairāk kā 170 juridiskās personas – nevalstiskās organizācijas, draudzes un uzņēmumi, un vairāk kā 3000 privātpersonas, kas pārstāv visdažādākās sabiedrības grupas, kuru starpā ir pensionāri un uzņēmēji, jaunās ģimenes un studenti, lauksaimnieki un pilsētnieki. Plašu atbalstu guvušajā Memorandā uzsvērts: “Latvijas kā stipras un ilgtspējīgas valsts pamats ir ģimene, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti. Tā ir labvēlīgākā un drošākā vide bērnu attīstībai. Šādas ģimenes aizsardzība jānodrošina, veidojot valsts politiku, izstrādājot normatīvos aktus un plānošanas dokumentus. Latvijas pamatvērtības – ģimenes – aizsardzība īstenojama, veidojot un atbalstot izglītības politiku, kas vērsta uz bērnu un jauniešu tikumisko un vērtību audzināšanu, patriotisko jūtu stiprināšanu un augstu morāles standartu izvirzīšanu.” Memoranda parakstītāju skaits sāka strauji pieaugt pēc Satversmes tiesas 2020.gada 12.novembra  sprieduma, kurā par neatbilstošu Satversmei tika atzīta Darba likuma norma par tiesībām uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas, kas pienākas tikai bērna tēva. Satversmes tiesa savā nolēmumā atzina, ka bērna tēva atvaļinājums pienākas arī mātes homoseksuālajai partnerei. Tiesā bija vērsusies bērna māte, kuras partnere nevarēja saņemt tēvam paredzēto atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. “Mēs redzam, ka  Latvijas sabiedrības visdažādākos pārstāvjus ir satraucis šis Satversmes tiesas spriedums, kurš tiek atzīts par netaisnīgu un neatbilstošu Latvijas sabiedrības vairākuma izpratnei par ģimeni un nepieciešamo valsts aizsardzību tai. Tas ir radījis plašu sabiedrības pārstāvju vēlēšanos darboties ģimenes vērtību stiprināšanai, lai nosargātu savu bērnu, mazbērnu, kā arī valsts nākotni, kas būtu pamatota Satversmes preambulā nostiprinātajos nācijas pastāvēšanas pamatprincipos, proti, latviskajā dzīvesziņā,  vispārcilvēciskās un kristīgās vērtībās”, atzīst biedrības “Asociācija Ģimene” vadītāja Ilona Bremze, “uzskatām, ka sabiedrības aktivitātes pieaugums liecina par nepieciešamību sabiedrībai būt referenduma iniciatoram, lai neatgriezeniski nostiprinātu Latvijas Republikas Satversmē... Lasīt tālāk
Viņi teica, ka nekas nemainīsies: NAIDA RUNA

Naida runa. Populārs vārdu salikums, kas tiek lietots arvien biežāk. No sākotnēji labā nodoma, kas paredzēja aizstāvēt cilvēkus pret cieņu aizskarošiem komentāriem vai uzvedību, tas ir pārvērties par manipulācijas un cenzūras ieroci lielākoties galēji liberāli noskaņoto cilvēku rokās. Arvien biežāk parādās izteikumi, ka mūsdienās visneaizsargātākā cilvēku kategorija ir balstas ādas krāsas vīrietis ar kristīgu pasaules redzējumu, jo viņš ietilpst vismazāk aizsargāto kategoriju sarakstos. Lai apkarotu naida runu, tiek izdoti dažāda līmeņa dokumenti – sākot ar ANO stratēģiju un rīcības plāniem, beidzot ar nacionālajiem dokumentiem. Atverot ANO stratēģiju un rīcības plānunaida runas ierobežošanai (pieņemts 2020.gada augustā), dokumenta saitē var redzēt, ka dokuments ir ietverts sadaļā “genocīda prevencija” (genocideprevention). Tātad ANO naida runu pielidzina genocīdam. ANO piedāvā šādu naida runas definīciju: “Jebkāda veida mutvārdu, rakstveida vai uzvedības komunikācija, kas uzbrūk vai lieto nievājošu vai diskriminējošu izteiksmi, kas attiecināma uz personu vai personu grupu, balstoties uz viņu identitāti jeb citiem vārdiem sakot, balstoties uz viņu reliģisko, etnisko, nacionālo, rases, ādas krāsas, izcelsmes, dzimuma (gender) vai citu identitātes faktoru.” (“any kind of communication in speech, writing or behaviour, that attacks or uses pejorative or discriminatory language with reference to a person or a group on the basis of who they are, in other words, based on their religion, ethnicity, nationality, race, colour, descent, gender or other identity factor”.) Kā redzams, mūsdienās ir ļoti plašs klāsts ar iespējām būt aizvainotam un vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, lai pierādītu savu aizvainojuma pakāpi. Līdz šim visskaļākie cīnītāji pret naida runu, ko pierādījuši 2020.gada notikumi, ir organizācijas, kas iestājas pret rasismu (piemēram, blacklivesmatter kustība ASV) un par LGBT (lezbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu) tiesībām. Turklāt organizācijas, kas cīnās, piemēram, par LGBT tiesībām, bieži vien cieši sadarbojas ar feministiskajās organizācijām un... Lasīt tālāk
Konservatīvā sabiedrības daļa mobilizējas dabiskas ģimenes aizsardzībai, izveidojot domnīcu

Pēc 12. novembra Satversmes tiesas sprieduma par tēva atvaļinājuma piešķiršanu bērna mātes draudzenei – lesbietei konservatīvu uzskatu pārstāvji aktivizējušies savu likumisko tiesību aizstāvībai. Šai laikā dabiskas ģimenes aizstāvji izveidojuši domnīcu. Tās pamatu veido biedrības, kuras izstrādāja Memorandu ģimenes vērtību stiprināšanai, kā arī daudzi jaunpienācēji – dažādu jomu eksperti no privātā un valsts sektora, NVO, draudžu un uzņēmumu pārstāvji, juristi, politiķi, radošā inteliģence. Memoranda vadmotīvs ir – Latvijas kā stipras un ilgtspējīgas valsts pamats ir ģimene, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti. Tā ir labvēlīgākā un drošākā vide bērnu attīstībai. Ilona Bremze, biedrības “Asociācija Ģimene” valdes priekšsēdētāja, sociālā darba maģistre darbam ar ģimenēm, ilgus gadus darbojusies Demogrāfijas lietu padomē pie Ministru kabineta, ir norūpējusies: “Nevaram piekrist nesen izskanējušam aicinājumam, kuru pauduši psihologi, ka bērnu tiesību labākajās interesēs ir dot viņiem iespēju augt geju un lesbiešu savienībās, un LR Saeimas pienākums ir nodrošināt bērna juridisko aizsardzību. Mūs cenšas maldināt, apgalvojot, ka homoseksuālu cilvēku attiecību legalizēšana un līdzšinējā ģimenes jēdziena paplašināšana, neietekmēs citu dzīves. Tas ir šaurs skatījums, jo uz sabiedrību jālūkojas ilgtermiņā makrolīmenī. Ģimeņu disfunkcijas pieaugs, radot jaunas sociālās problēmas. Tas, savukārt, negatīvi ietekmē gan demogrāfiju, gan ekonomiku, gan valsts attīstību kopumā. Politiķiem būtu vairāk jādomā, kā palīdzēt nepilnajām un daudzbērnu ģimenēm, stiprinot to funkcionalitāti un sniedzot finansiālu atbalstu.” Medicīnas doktors Enoks Biķis, kādreizējais ilggadējais Latvijas pediatru asociācijas prezidents, LU MF asociētais profesors: “Ģimenes vērtību saglabāšana un stiprināšana sabiedrībā ir ļoti nozīmīga priekš nākošajām paaudzēm. Kā ārsts ar vairāk nekā 50 gadu darba praksi bērnu veselības aprūpē un pamatojoties uz savām zināšanām bioloģijā un ģenētikā, esmu pārliecināts, ka homoseksuālisms jāuzskata par būtisku novirzi no normas, un tas ir postošs faktors bērnu audzināšanā attiecībā uz harmoniskām, veselīgām un tradicionālām ģimenes vērtībām. Ja bērns ģimenē nepiedzīvo pretējā dzimuma klātbūtni, tas var izraisīt nedrošību, stresu, kā arī... Lasīt tālāk