Latvijas nedienas ar ANO rezolūciju “Ģimenes aizsardzībai”

ANO ar šo Rezolūciju, kas valstīm ir rekomendējoša, atkārtoti apliecināja, ka ģimene ir dabiska sabiedrības pamatšūniņa un tai ir tiesības uz aizsardzību no sabiedrības un valsts puses. Tāpat ANO ar šo Rezolūciju aicina valstis realizēt uz ģimeni orientētu visaptverošu starpnozaru politiku, iekļaujot to valsts attīstības dokumentos un nozaru programmās.

Rezolūcija kopumā ir vērsta uz to, lai spējinātu ģimenes pārvarēt dažādas grūtības un uzlabotu to ekonomisko situāciju. Tajā tika mudināts valstis meklēt veidus kā nodrošināt un veicināt vecāku pienākumu un darba apvienošanu, īpašu uzmanību pievērst vientuļo vecāku, atraitņu un bāreņu vajadzībām, izmantojot veselības apdrošināšanas un sociālās palīdzības resursus, veidot finansiāla un materiāla rakstura programmas, piedāvājot dienas centru pakalpojumus, zīdīšanas telpas darba vietās, bērnudārzus, nepilna darba laika iespējas, apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu, apmaksātu grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, elastīgu darba grafiku, reproduktīvās un bērnu veselības aprūpes pakalpojumus.

Lasīt tālāk
Laulība un ģimene starptautiskajās tiesībās

Vispārējā Cilvēktiesību deklarācija Pieņemta un pasludināta ar ANO Ģenerālās Asamblejas 1948.g. 10. decembra rezolūciju 217. A (III) pants 1. Vīriešiem un sievietēm, kas sasnieguši pilngadību, ir tiesības bez jebkādiem ar rasi, tautību vai reliģisko pārliecību saistītiem ierobežojumiem stāties laulībā un dibināt ģimeni. Viņiem ir vienlīdzīgas tiesības, stājoties laulībā, laulības laikā un šķirot laulību. Laulību var slēgt tikai ar abu nākamo laulāto brīvu un pilnīgu piekrišanu. Ģimene ir dabiska sabiedrības pamatšūniņa, un tai ir tiesības uz sabiedrības un valsts aizsardzību. DABISKO TIESĪBU SKOLAS IETEKME! pants Nedrīkst patvaļīgi pārkāpt neviena cilvēka [..] ģimenes [..] neaizskaramību [..]. Katram cilvēkam ir tiesības uz likuma aizsardzību pret šādiem pārkāpumiem vai apdraudējumiem. 25. pants 1. Katram cilvēkam ir tiesības uz tādu dzīves līmeni, tostarp uzturu, apģērbu, mājokli, medicīnisko aprūpi un sociālajiem pakalpojumiem, kas nepieciešami viņa un viņa ģimenes veselībai un labklājībai [..]. Mātēm un bērniem ir tiesības uz īpašu aizsardzību un palīdzību. Visiem bērniem, gan laulībā, gan ārlaulībā dzimušajiem, ir jāsaņem vienāda sociālā aizsardzība. pants Katram cilvēkam ir tiesības uz izglītību. [..] [..] 3. Vecākiem ir pirmtiesības izvēlēties, kāda veida izglītību iegūs viņu bērni. Vairāk informācija prezentācijā no diskusiju foruma “Laulība, ģimene un bērns mūsdienu krīzes sabiedrībā”:... Lasīt tālāk
Diskusiju forums “Laulība, ģimene un bērns mūsdienu krīzes sabiedrībā”

Inteliģences diskusiju forums „Laulība, ģimene un bērns mūsdienu krīzes sabiedrībā” Inteliģences klātbūtne Latvijas valstij kritiskos brīžos allaž ir bijusi izšķiroša. Latvijas valstiskā neatkarība, pašnoteikšanās un brīvība katrai paaudzei ir bijusi jāizcīna no jauna. Arī mūsdienās. Tas nav vienreizējs akts, kas cauri laikiem garantē valstiskumu, demokrātiju un labklājību. Ne vienmēr šī cīņa notiek ar ieročiem rokās. Demogrāfiskā, ekonomiskā un tikumiskā krīze, ir ne mazāk apdraudošas mūsu valsts un tautas pastāvēšanai kā tiešs uzbrukums valstij. Laulātie, ģimenes, bērni visasāk izjūt krīzes klātbūtni, tāpēc visvairāk saudzējami un lolojami: vārdos un darbos. Situācijas diagnoze, faktu kopsavilkums, dažādi viedokļi un risinājumu meklēšana – tāds ir mērķis inteliģences diskusiju forumam „Laulība, ģimene un bērns mūsdienu krīzes sabiedrībā”. Forumā piedalīsies izcili zinātnieki, mācību spēki, akadēmiķi un profesori – Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe, profesore, habilitētā filozofijas doktore Maija Kūle, profesors, Latvijas Organiskās sintēzes institūta padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, LU Āzijas studiju profesors Leons Taivāns, juridisko zinātņu doktore Baiba Rudevska, LELB Liepājas bīskaps Pāvils Brūvers, Daugavpils universitātes Sociālās Psiholoģijas katedras docente, psiholoģijas doktore Tatjana Uzole, Ekonomikas zinātņu doktors Ivars Brīvers. Forumu vadīs LU vadībzinātņu doktors Andrejs Mūrnieks. Inteliģences diskusiju forums notiks pirmdien, 8. jūnijā, Rīgas Domes plenārsēžu zālē. Foruma laikā tiks nodrošināta tiešraide Rīgas Domes mājas lapā, portālos TV NET, Apriņķis (aprinkis.lv ) un citās interneta vietnēs. Forumu rīko biedrība „Par tautas dzīvību”. Forumam lūgums iepriekš pieteikties, aizpildot pieteikuma formu, kas atrodama šeit: http://goo.gl/forms/FJeohBS6oO... Lasīt tālāk
Sociologs: Rietumos notiek ģimenes “ideoloģiskā kolonizācija”

Mūsdienās Rietumu pasaulē intensīvi norisinās ģimenes “ideoloģiskās kolonizācijas” process, kas saistīts ar vispārējo relatīvismu, dženderisma un LGBT ideoloģijas nostiprināšanos. Par to konferences laikā “Ģimene sabiedrības uzmanības centrā: starp ideāliem un realitāti” Latvijas Lauksaimniecības universitātē brīdināja itāliešu sociologs, starptautiskās kustības “Jā ģimenei” līderis Masimo Introviņje.

Lasīt tālāk

Konference „Par ģimenes vērtību aizsardzību un atbalstu”

Lai demogrāfijas politikas kontekstā akcentētu ģimenes vērtību nozīmi, otrdien, 17.aprīlī Saeimā notika konference „Par ģimenes vērtību aizsardzību un atbalstu”. Konferenci organizēja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija sadarbībā ar asociāciju „Ģimene”, Latvijas Pedagogu padomi un Latvijas Audžu ģimeņu biedrību. Diskusiju vadīja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks. Konferencē bija aicināti piedalīties Saeimas deputāti un pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas, Finanšu ministrijas, Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, kā arī dažādām nevalstiskajām organizācijām. Avots: Saeimas Preses dienests Konferences materiāli: Konferences Programma Aicinājums Konferences pilns video ieraksts Konferences fotogrāfijas Konferences video sižets Konferences referentu materiāli: Andrejs Mūrnieks: Prezentācija Tēzes Ilona Bremze: Prezentācija Tēzes Gints Lapiņš: Prezentācija Tēzes Natālija Lazukina: Tēzes Kristīne Veispale: Prezentācija Tēzes Inga Bite: Nauda nav vienīgais instruments demogrāfijas problēmu... Lasīt tālāk