Likumprojekts “Grozījums Latvijas Republikas Satversmē”

Nosaukums:  Likumprojekts “Grozījums Latvijas Republikas Satversmē” Anotācija: LVB_anotācija_referendums  Iniciatīvas numurs: 20210729–047 Iniciatīvas grupa: Biedrība “Latvijas vīru biedrība” Iesniegts: 2021. gada 16. jūlijā Statuss: Reģistrēts parakstu vākšanai Centrālajā vēlēšanu komisijā 2021. gada 29. jūlijā, lēmums Nr.47 Parakstu vākšana sākās: 2021. gada 30. jūlijā Parakstu vākšanas beidzās: 2022. gada 29. jūlijā Nepieciešamais parakstu skaits: 154 868 Paraksta apliecināšana: 1) parakstīšanās vietas pašvaldībās 2) zvērināti notāri un veidlapa paraksta apliecināšanai pie zvērināta notāra 3) parakstu vākšanas e-pakalpojums www.Latvija.lv * 4) parakstīšanās vietas ārvalstīs un parakstu vākšanas veidlapa ārvalstīs Apliecināto parakstu iesniegšanas un iesūtīšanas adrese: Rīga, Lāčplēša iela 23 – 11, LV-1011 Iniciatīvas grupas kontakti:  info@virubiedriba.lv, 26559304 * Valsts reģionālās attīstības aģentūra un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde informē, ka portāla darbība var būt periodiski traucēta. Ja parakstīšanās e-pakalpojuma izpildes gaitā saņemat kļūdas paziņojumu, lūdzam atgriezties pakalpojuma pirmajā solī un uzsākt atkārtotu pakalpojuma izpildi! Informācija pārpublicēta no Centrālās vēlēšanu komisijas mājas... Lasīt tālāk
Dota zaļā gaisma parakstu vākšanai par grozījumiem Satversmes 110.pantā

Šodien, 29. jūlijā Centrālā vēlēšanu komisija reģistrēja “Latvijas vīru biedrības” iesniegto likumprojektu “Grozījums Latvijas Republikas Satversmē”. “Latvijas vīru biedrības” priekšsēdētājs Andars Ignacs: “Paužu neizsakāmu gandarījumu par Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu. Mēs, latviešu tauta, esam nolikti pārbaudījuma priekšā. Patiesībā pārbaudījums ir par spēju būt vienotiem. Aizstāvot vērtības, kas mums ļāvušas izdzīvot tumšākos vēstures posmus. Vērtības, par ko cīnījušies mūsu senči. Mēs stāvam par vienīgo, kas var nodrošināt latviešu tautas pastāvēšanu. Es ticu mūsu tautai – mēs spēsim vienoties. Aicinu katru izdarīt apzināto soli! Aicinu pastāstīt citiem par šo iespēju – atdot savu balsi par vērtībām, kas stiprina ģimeni, tautu un mūsu nākotni. Mēs parakstīsimies, popularizējot un izdzīvojot ģimenes jēdziena esību. Un šis nav tikai viena gada kampaņas jautājums, tā ir pārliecība, kas stiprinās mūsu tautu ilgtermiņā. Es ticu, ka tapsim par vērtību epicentru Eiropā un pasaulē. Palīdzi mums, Dievs!” Likumprojekts paredz izdarīt Latvijas Republikas Satversmē grozījumus 110. pantā, izsakot to šādā redakcijā: “110. Valsts aizsargā un atbalsta laulību — savienību starp vīrieti un sievieti — un ģimeni, kuras pamatā ir laulība, asinsradniecība vai adopcija. Valsts aizsargā bērna tiesības, tostarp arī tiesības augt ģimenē, kuras pamats ir māte sieviete un tēvs vīrietis. Valsts aizsargā vecāku tiesības un viņu brīvību nodrošināt bērniem audzināšanu saskaņā ar savu reliģisko un filozofisko pārliecību. Valsts īpaši palīdz bērniem ar invaliditāti un vecākiem, kas par viņiem gādā, bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības, daudzbērnu ģimenēm, kā arī mātēm un tēviem, kuri bez otra vecāka gādā par bērniem”. Gada laikā ir jāsavāc 154 868 paraksti, lai varētu rīkot tautas nobalsošanu par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmes 110. pantā. Nobalsot par ierosinātajiem grozījumiem Satversmes 110. pantā... Lasīt tālāk
Jaunais sarunu forums “T-elpa” 6.augustā – šā gada tēma “Balso par ģimeni”

Jaunais sarunu forums “T-elpa” apvienos vairāk nekā 50 dalībnieku, lai aizvadītu sarunas par šā gada tēmu “Balso par ģimeni”. Norises laiks: 6. augusts, no pulksten 10.00 līdz 16.30. Foruma rīkotāji Kustība “Par dabisku ģimeni” uzsver – esat aicināti sekot līdzi trīs dažādām telpām, trīs paralēlām sarunām visas dienas garumā. Par ģimeni, tās vērtībām, iespējām un izaicinājumiem. Kur rast spēku? Kā veidot attiecības? Kā uzlabot bērnu un vecāku saskarsmi? Kā stiprināt ģimenes vērtības? Atsevišķā telpā paredzētas spraigas politisko spēku pārstāvju diskusijas. Portāla www.telos.lv galvenā redaktore Agnese Irbe aizvadīs diskusiju par tēmu “Ģimenes nozīme personības veidošanā”. Agnese ir pārliecināta: “Laulība dod cilvēkam iespēju iemantot tādus rakstura tikumus, kādus viņš vienatnē vai attiecībās bez solījuma nespētu iemantot. Savukārt bērni ļauj piedzīvot beznosacījuma mīlestību.” Multimākslinieks Horens Stalbe iesaistīsies diskusijā par tematu “Daudzbērnu ģimene – vai tēva izaicinājums?”. Horens dalās pārdomās: “Lielākais izaicinājums ir kļūt par guru, jo viņa vārdi saskan ar darbiem. Personīgais piemērs ir efektīvākais, grūtākais un vienīgais veids, kā veiksmīgi audzināt jauno paaudzi.” Savukārt grāmatu autore Inese Prisjolkova aicinās apjaust, kur slēpjas “Sievišķības pamats mūsdienu pasaulē”. Inese paskaidro: “Sievišķība ir kā persiks – ārpuse maiga un iekšā spēcīgs kauls. Mūsdienās sabiedrībā bieži vien gribas visiem rādīt to kaulu, to savu iekšējo spēku, bet… persika vērtība jau nav kauls, bet pats auglis. Persika kauls ir vajadzīgs jauna koka radīšanai.” Konservatīvisma studiju centra direktors Andis Kudors dalīsies savos pētījumos: “Citu valstu pieredze dabiskas ģimenes aizsardzībā parāda, ka ir pienācis brīdis, kad politiķiem, ekspertiem, garīdzniekiem un nevalstisko organizāciju aktīvistiem nākas iestāties par tādu vērtību aizstāvību, kas vēl nesen likās pašsaprotamas. Dabiskas ģimenes drupināšana Eiropā un Ziemeļamerikā beidzamajās desmitgadēs notiek ar lielu paātrinājumu; konservatīvās domas aizstāvji tiek mērķtiecīgi marginalizēti.” Visas dienas garumā... Lasīt tālāk
Iesniedz pieteikumu tautas nobalsošanai par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē

Š.g. 16.jūlijā “Latvijas vīru biedrības” valdes priekšsēdētājs Andars Ignacs iesniedza Centrālajā vēlēšanu komisijā likumprojektu, lai ierosinātu tautas nobalsošanu jeb referendumu Par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē. Satversmes grozījumu projekts paredz izdarīt Latvijas Republikas Satversmē grozījumu, un izteikt 110.pantu šādā redakcijā: “110. Valsts aizsargā un atbalsta laulību — savienību starp vīrieti un sievieti — un ģimeni, kuras pamatā ir laulība, asinsradniecība vai adopcija. Valsts aizsargā bērna tiesības, tostarp arī tiesības augt ģimenē, kuras pamats ir māte sieviete un tēvs vīrietis. Valsts aizsargā vecāku tiesības un viņu brīvību nodrošināt bērniem audzināšanu saskaņā ar savu reliģisko un filozofisko pārliecību. Valsts īpaši palīdz bērniem ar invaliditāti un vecākiem, kas par viņiem gādā, bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības, daudzbērnu ģimenēm, kā arī mātēm un tēviem, kuri bez otra vecāka gādā par bērniem”. “Esmu gandarīts, ka mēnešiem ilgušais juristu komandas darbs ir noslēdzies ar detalizēti izstrādātu likumprojektu un tā anotāciju, lai pēc iespējas precīzāk definētu ģimenes jēdzienu Latvijā, pasargājot mūsu sievas un bērnus no bīstamiem sagrozījumiem,”  uzsver “Latvijas vīru biedrība” valdes priekšsēdētājs Andars Ignacs. “Ir pēdējais brīdis dabiskas ģimenes jēdzienu nostiprināt Latvijas galvenajā likumā – Satversmē. Pretējā gadījumā absurdā izpratne un mēģinājumi sagrozīt mūsu tautas pamatvērtības skars mūsu bērnus gan pirmsskolas izglītības iestādēs, gan skolās. Mēs, vecāki un vecvecāki, varēsim tikai bezpalīdzīgi noskatīties, kā mums uzspiež svešu ideoloģiju, pārveidojot paaudzēs mantoto izpratni par krietnu un labu dzīvi,” turpina “Latvijas vīru biedrības” dibinātājs, vēsturnieks Harijs Tumans. Saeima kā likumdevējs jau 2005. gadā konstatēja, ka Latvijas likumos nekur nav tiešā veidā definēta laulība, tādēļ nolēma Satversmes 110. pantā iekļaut tās definīciju: “laulība – savienība starp vīrieti un sievieti”. Vienlaikus likumdevējs anotācijā ir skaidri norādījis uz laulības un ģimenes jēdzieniem,... Lasīt tālāk
Veiksmīgi noritējusi Latvijas tiešsaistes Ģimenes diena

Sestdien, 15. maijā Latvijā veiksmīgi aizvadīta pirmā Latvijas tiešsaistes Ģimenes diena. Tās laikā ar stāstiem par ģimenes fundamentālo vērtību šodienas pārmaiņu sabiedrībā dalījās vairāk nekā 70 tiešsaistes viesi gan klātienē Doma dārza laukumā, gan attālināti no savām mājvietām visā Latvijā. Pieredzē un pārdomās par svētku sarunu centrālo tematu “Latvijas ģimene 21. gadsimtā – iespējas un izaicinājumi” dalījās dažādu biedrību un nodibinājumu pārstāvji, jaundibinātās Latvijas vīru biedrības divpadsmit dibinātāji, amatpersonas, viedokļu līderi un ģimenes no Rīgas, Dobeles, Talsiem, Liepājas, Madonas, Dagdas un citām Latvijas vietām. Sarunu amplitūda šajā dienā bija no dziļi personīgiem pieredzes stāstiem, šodienas ideoloģisko tendenču vērtējumiem līdz ģimenes institūcijas nozīmīguma aktualizēšanai un reāliem Latvijas ģimeņu atbalsta plāniem. Antīko zinātņu doktore, interneta žurnāla “telos.lv” galvenā redaktore Agnese Irbe, kura ar vīru ģimenē audzina trīs bērnus, tiešsaistes sarunā uzsvēra, ka ģimenes jēdziens nevar tikt atrauts no dabīgajām tiesībām. “Mūsu sabiedrībai un kultūrai to būtu svarīgi apzināties. Dabīgās tiesības nozīmē tiesības katram bērnam, cik vien tas ir iespējams, piedzimt un uzaugt kopā ar savu tēvu un mammu.” “Dabiska ģimene tās tradicionālajā izpratnē pati par sevi ir nemainīga vērtība. Ikviena no mums zināmām civilizācijām tai ir pievērsusi īpašu uzmanību un arī definējusi tai konkrētus noteikumus, tiesības un pienākumus. Uzskatu, ka šajos laikos mūsu sabiedrībā sevišķi aktuāls ir jautājums par to, kā stiprināt attiecības. Gandrīz puse reģistrēto laulību tiek šķirtas, liela daļa bērnu dzimst ārpus laulības un neuzaug pilnvērtīgā ģimenē, kurā ar viņiem kopā būtu gan viņu māte, gan tēvs,” saskatīto Latvijā akcentē mūziķis un pianists Vestards Šimkus. “Jo mums būs spēcīgākas ģimenes, jo būs spēcīgāka valsts,” – tiešsaistes pasākuma vadītājiem Ditai Lūriņai un Mārtiņam Eglienam un visām ģimenēm savu pārliecību pauda... Lasīt tālāk
Sabiedrības vairākums atbalsta ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē

SIA Factum Interactive veiktās aptaujas dati parāda, ka 56% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Satversmē būtu jānostiprina papildu aizsardzība un atbalsts tradicionālai jeb dabiskai ģimenei, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis)”. Aptaujas jautājums: “Ģimenes jēdzienu arvien biežāk mēdz attiecināt arī uz kopā dzīvojošiem viena dzimuma partneriem. Vai, ņemot vērā šo tendenci, Satversmē būtu jānostiprina papildu aizsardzība un atbalsts tradicionālai jeb dabiskai ģimenei, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis)?” APR 2020 Noteikti jā 41,8%% Drīzāk jā 14,3% Drīzāk nē 10,1%% Noteikti nē 26,7% Grūti pateikt 7,0% Apvienotas atbildes: JĀ* 56,1% NĒ** 36,8% JĀ* NĒ** Grūti pateikt Vecums: 18-29 29,7% 63,0% 7,2% 30-59 58,5% 34,6% 6,9% 60+ 75,2% 18,4% 6,5% Valoda: Latviešu 49,4% 42,2% 8,4% Krievu 71,9% 24,8% 3,2% * Noteikti jā + Drīzāk jā ** Noteikti nē + Drīzāk nē Aptauja: 26.04-30.04.2021. Izlase n=645 Dati svērti atbilstoši iedzīvotāju no 18 līdz 74 gadiem statistiskajam modelim. Vai viendzimuma pāri ir ģimene 02-2021 Viendzimuma partnerattiecību tēmas uzturēšana un virzīšana publiskajā telpā veido sabiedrības viedokli. Tai skaitā par ģimenes jēdziena izpratni. Jautājumā par to, vai viendzimuma pāri būtu uzskatāmi par ģimeni, Latvijas iedzīvotāju viedoklis dalās aptuveni līdzīgi – piekrīt 42%, nepiekrīt 45%. Ģimenes jēdziena paplašinātu izpratni vairāk atbalsta jaunieši, rezervētāka attieksme ir vidējai paaudzei, bet noraidošākie ir vecāka gadagājuma ļaudis. “Vai, Jūsuprāt, kopā dzīvojoši viendzimuma partneri var tikt pielīdzināti ģimenei un tikt uzskatīti par ģimenes locekļiem?” JĀ NĒ Grūti pateikt Visi 42,4% 45,2% 12,4% Vecums 18-29 69,3% 24,4% 6,3% 30-59 38,8% 47,6% 13,6% 60+ 24,3% 61,3% 14,3% Valoda Latviešu 45,9% 41,5% 12,6% Krievu 32,7% 56,0% 11,3% 28.01.-28.02.2021. Izlase n=1366 Dati svērti atbilstoši iedzīvotāju no 18 līdz 74 gadiem statistiskajam... Lasīt tālāk