Dzimumu līdztiesības konference

„Asociācija Ģimene”  2013. gada 23. oktobrī parakstīja līgumu ar  Sabiedrības integrācijas fondu par projekta „Pilsoniskās sabiedrības un iedzīvotāju līdzdalība dzimumu līdztiesības politikas izstrādē un īstenošanā” 2013. gada darba plāna īstenošanu EEZ finanšu instrumenta 2009. – 2014. g. perioda programmas „NVO fonds” apakšprogrammas “Nevalstisko organizāciju darbības atbalsta programma”. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projektu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts. Projekta pamatuzdevums ir pievērst sabiedrības, akadēmiskās un profesionālās vides un politiķu uzmanību dzimumu līdztiesības politikas īstenošanai Latvijā, panākot visu iepriekš minēto grupu aktīvu līdzdalību politikas veidošanas procesos pēc iespējas agrīnākā stadijā. Kā liecina mūsu līdzšinējā pieredze, ne tikai sabiedrība un nevalstiskais sektors, bet arī akadēmiskā un profesionālā vide, un pat lēmumu pieņēmēji par nozīmīgiem dzimumu līdztiesības politikas mērķiem, darbības virzieniem, pasākumiem un instrumentiem bieži vien pirmo informāciju iegūst tikai tad, kad jau ir par vēlu, un procesus ietekmēt ir ļoti grūti vai pat neiespējami, jo attiecīgie lēmumi jau ir pieņemti un normatīvajos aktos nostiprināti. Projekta būtisks uzdevums ir raisīt diskusijas par dzimumu līdztiesības jēdziena saturu, it īpaši tādēļ, ka pēdējās desmitgadēs dzimumu līdztiesības jēdziens ir bijis pakļauts ļoti nopietnām transformācijām, bieži vien neatšķetināmi savijoties ar dzimtes teorijas ieviešanas un īstenošanas pasākumiem, un būtiski attālinoties no sava sākotnējā mērķa – sieviešu stāvokļa uzlabošana. Šīs transformācijas nav viennozīmīgi akceptējamas,  un Eiropas Savienības nostādnes un izpratne par to, kādā veidā īstenojama dzimumu līdztiesība un ieviešami dzimumu līdztiesības pasākumi, nereti prasa daudz nopietnāku izvērtējumu. Piemēram, 2008.gada 9.jūnija Eiropas Savienības Padomes „Padomes secinājumos  par dzimumu stereotipu izskaušanu sabiedrībā” teikts, ka: „Lai uzlabotu sieviešu stāvokli un veicinātu dzimumu līdztiesību, jau agrā bērnībā ir jāizskauž dzimumu stereotipi, kas veido meiteņu un zēnu identitāti, pievēršot... Lasīt tālāk
Mācību kursa “Cilvēkdrošība” saskaņošanas sanāksme.

2015.gada 6. februārī biedrība “Asociācija Ģimene” piedalījās saskaņošanas sanāksmē par Informatīvo ziņojumu “Par civilās aizsardzības kursa izmaksām, ieviešanas grafiku vispārējās izglītības iestādēs un profesionālās izglītības iestādēs” (Ziņojums), lai izteiktu savus iebildumus un ierosinājumus par Valsts izglītības un satura centra (VISC) piedāvātajām kursa tēmām sadalījumā pa vecumgrupām un kursa izstrādes kārtību.

Lasīt tālāk
Atklāta vēstule 12. Saeimas deputātiem

Asociācija Ģimene 2014.gada oktobrī neilgi pēc 12. Saeimas ievēlēšanas ir vērsusies pie Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, lai aktualizētu jautājumu par 2014.gada 18.septembrī Saeimas deputātu ierosinātajiem grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā.

Lasīt tālāk
Laimdota Straujuma Starptautiskajā Ģimenes dienā tiekas ar biedrības “Asociācija ģimene” pārstāvjiem

15.maijā biedrība “Asociācija ģimene” sarunā ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu aktualizēja jautājumus par dabīgas ģimenes un laulības institūcijas aizsardzību, atbalstu sievietēm neplānotas grūtniecības gadījumos, kā arī morāli ētisko vērtību lomu jaunās paaudzes izglītošanā un audzināšanā. Klātesošie bija vienisprātis, ka dabīga ģimene ir sabiedrības pamatšūna, un tās aizsardzība ir nozīmīgs solis sabiedrības stabilitātei un izaugsmei kopumā. Biedrības pārstāvji uzsvēra, ka demogrāfijas situāciju Latvijā varētu uzlabot, ja tiktu sniegts lielāks atbalsts ģimenēm neplānotas grūtniecības gadījumos, kad ir jāizdara nozīmīga izvēle par vēl nedzimuša bērna dzīvības saglabāšanu. Skolu programmu akcenta maiņa, ieviešot uz ģimenes orientētus mācību priekšmetus un veidojot jauniešu izpratni par atbildību dzīvesbiedra izvēlē, sniegtu būtisku ieguldījumu jauniešu sagatavošanā ģimenes un laulības dzīvei, vecāku pienākumu pildīšanā, prasmju un iemaņu veidošanā. Biedrības vadītaja Ilona Bremze uzsvēra, ka šobrīd sabiedrībā plaši izplatītās sociālās problēmas – atkarības, vardarbība, bērnu seksuālā izmantošana u.c., galvenokārt ir ģimeņu disfunkcionēšanas rezultāts. Tādēļ ir nepieciešams praktisks atbalsts laulāto attiecību stiprināšanā, kā piemēram, laulāto kursi, kur dzīvesbiedriem tiktu sniegta praktiska palīdzība attiecību stiprināšanā un veidošanā. Ilgtermiņa ieguldījumi, kas tiek veikti laulāto attiecību stiprināšanā ir drošs pamats krīžu pārvarēšanas kvalitātē un attiecību veidošanā ar bērniem. Biedrības “Asociācija ģimene” pārstāvji ir gandarīti, ka Ministru prezidente atbalsta tradicionālas ģimenes stiprināšanas nepieciešamību, kā to paredz Latvijas Republikas Satversmes... Lasīt tālāk

Publiskā diskusija “Kas ir Tavas izvēles pamatā?”

“Asociācija Ģimene” aicina sabiedrību sekot līdzi EP pirmsvēlēšanu diskusijai “Kas ir tavas izvēles pamatā?” Kādas vērtības un ģimenes identitātes izpratni vēlamies paust mēs kā sabiedrība, kas ir daļa no Eiropas? Vai Latvija var kļūt par robežvalsti, kas vieno Rietumus ar Austrumiem? Biedrība “Asociācija ģimene ” sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti šodien, 14. maijā rīko Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu diskusiju “Kas ir tavas izvēles pamatā?”. Tās mērķis ir padziļināt studentu un visas sabiedrības kopējo informētību par būtiskām norisēm ģimenes politikas jautājumos Latvijā un Eiropas Savienībā. Diskusijā apstiprinājuši dalību 4 Saeimā pārstāvēto partiju Eiropas Parlamenta deputātu kandidāti Baiba Broka (Nacionālā apvienība VL-TB/LLNK ), Iveta Šulca (ZZS), Guntars Jirgensons (Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”), Pēteris Vinķelis (partija “Vienotība”), kā arī 2 ārpus Saeimas esošo partiju pārstāvji Inga Bite (Latvijas Reģionu Apvienība) un Armands Agrums (Kristīgi demokrātiskā savienība). Diskusija notiks Rīgas Tehniskajā universitātē, Kaļķu ielā 1, 410.auditorijā, no plkst. 15:00 – 17:00. Tiešraidi translēs televīzijas kanāls OTV, tā būs pieejama arī Apriņķis.lv, Delfi.lv un citās internetvietnēs. Debates vadīs Elita Kleinhofa – Prūse un Edgars Svētiņš. Informāciju sagatavoja: Ilona Bremze, biedrības “Asociācija ģimene” valdes priekšsēdētāja,... Lasīt tālāk