Veiksmīgi noritējusi Latvijas tiešsaistes Ģimenes diena

Sestdien, 15. maijā Latvijā veiksmīgi aizvadīta pirmā Latvijas tiešsaistes Ģimenes diena. Tās laikā ar stāstiem par ģimenes fundamentālo vērtību šodienas pārmaiņu sabiedrībā dalījās vairāk nekā 70 tiešsaistes viesi gan klātienē Doma dārza laukumā, gan attālināti no savām mājvietām visā Latvijā. Pieredzē un pārdomās par svētku sarunu centrālo tematu “Latvijas ģimene 21. gadsimtā – iespējas un izaicinājumi” dalījās dažādu biedrību un nodibinājumu pārstāvji, jaundibinātās Latvijas vīru biedrības divpadsmit dibinātāji, amatpersonas, viedokļu līderi un ģimenes no Rīgas, Dobeles, Talsiem, Liepājas, Madonas, Dagdas un citām Latvijas vietām. Sarunu amplitūda šajā dienā bija no dziļi personīgiem pieredzes stāstiem, šodienas ideoloģisko tendenču vērtējumiem līdz ģimenes institūcijas nozīmīguma aktualizēšanai un reāliem Latvijas ģimeņu atbalsta plāniem. Antīko zinātņu doktore, interneta žurnāla “telos.lv” galvenā redaktore Agnese Irbe, kura ar vīru ģimenē audzina trīs bērnus, tiešsaistes sarunā uzsvēra, ka ģimenes jēdziens nevar tikt atrauts no dabīgajām tiesībām. “Mūsu sabiedrībai un kultūrai to būtu svarīgi apzināties. Dabīgās tiesības nozīmē tiesības katram bērnam, cik vien tas ir iespējams, piedzimt un uzaugt kopā ar savu tēvu un mammu.” “Dabiska ģimene tās tradicionālajā izpratnē pati par sevi ir nemainīga vērtība. Ikviena no mums zināmām civilizācijām tai ir pievērsusi īpašu uzmanību un arī definējusi tai konkrētus noteikumus, tiesības un pienākumus. Uzskatu, ka šajos laikos mūsu sabiedrībā sevišķi aktuāls ir jautājums par to, kā stiprināt attiecības. Gandrīz puse reģistrēto laulību tiek šķirtas, liela daļa bērnu dzimst ārpus laulības un neuzaug pilnvērtīgā ģimenē, kurā ar viņiem kopā būtu gan viņu māte, gan tēvs,” saskatīto Latvijā akcentē mūziķis un pianists Vestards Šimkus. “Jo mums būs spēcīgākas ģimenes, jo būs spēcīgāka valsts,” – tiešsaistes pasākuma vadītājiem Ditai Lūriņai un Mārtiņam Eglienam un visām ģimenēm savu pārliecību pauda... Lasīt tālāk
Latvijas Ģimenes dienas pasākums notiks š.g. 15.maijā

Aicinām š.g. 15.maijā no pulksten 10 līdz 18 sekot Latvijas Ģimenes dienas tiešsaistes pasākumam, ko rīko kustība “Par dabisku ģimeni”. Vienosimies sarunās un pārdomās par tematu “Latvijas ģimene 21.gadsimtā. Iespējas un izaicinājumi”. Tiešsaistē tiksimies ar biedrībām un nodibinājumiem, kuriem ir svarīgas ģimenes vērtības. Iepazīsimies ar nesen dibinātās “Latvijas vīru biedrības” pārstāvjiem, viņu mērķiem un nākotnes vīziju. Tiešsaistē sazināsimies ar ģimenēm dažādos Latvijas novados, runāsim par ģimenes vērtībām un atspoguļosim starptautiskās Ģimenes dienas aktivitātes visā Latvijā. Ģimene ir tā, kas dod dzīvību un turpinājumu mūsu tautai. Svinēsim Starptautisko Ģimenes dienu kopā! Plašāka informācija ir pieejama... Lasīt tālāk
Asociācija Ģimene aicina atbalstīt ģimenes pieņemt lēmumu par labu bērnu radīšanai

Demogrāfisko lietu padomes sēdē, kas notika 2021.gada 12.martā tika apspriesti priekšlikumi demogrāfiskās situācijas uzlabošanai.  Demogrāfisko lietu padomes nolikumā, kas apstiprināts Ministru kabinetā, ir rakstīs: Padomes sēdes notiek ne retāk kā reizi ceturksnī, un tās sasauc padomes priekšsēdētājs. Taču neskatoties uz to, ka Kariņa kungs vada valdību kopš 2019. gada 23. janvāra, Demogrāfisko lietu padomes sēde netika sasaukta ne reizi! Nesagaidot premjera iniciatīvu, biedrība “Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība”, biedrība “Asociācija Ģimene” un Latvijas Zinātņu Akadēmijas Ekonomikas institūts 2021.gada janvārī aktualizēja šo jautājumu un aicināja sasaukt Padomes sēdi. Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks informēja par valsts ģimenes pabalstu reformu, kas vērsta uz valsts ģimenes pabalsta palielināšanu, atbalstu studentiem no daudzbērnu ģimenēm, pensionēšanas vecuma pārskatīšanu un pensijas apmēra taisnīgumu daudzbērnu ģimeņu vecākiem. Labklājības ministrija informēja par Bērnu, jaunatnes un ģimenes pamatnostādnēm 2021.-2027.gadam un plānoto pamatnostādņu saskaņošanas procesu. Biedrība “Asociācija Ģimene” atbalstīja ģimeņu materiālā stāvokļa uzlabošanu un aicināja noteikt demogrāfijas jautājumu kā prioritāru. Tāpat biedrība lūdza paredzēt atbalstu auglības veicināšanai un veselīgam dzīvesveidam, kā arī sniegt medicīnisku un emocionālu atbalstu sievietēm, kuras piedzīvojušas spontāno abortu, kā arī aicināja celt bērna vērtību, arī nedzimuša bērna vērtību sabiedrībā. Biedrība lūdza paredzēt valsts pasūtījumu sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem par daudzbērnu ģimeņu tematiku, tādējādi samazinot stigmu, kas saistās ar daudzbērnu ģimenēm, un diskriminē to tēlu sabiedrībā, kā arī palīdzēt ģimenēm pieņemt lēmumu par labu bērnu radīšanai un kuplas ģimenes veidošanai. Iesāktais darbs ir turpināms, tāpēc ceram uz politiķu sapratni un atbalstu valsts ģimenes pabalstu reformai, uzlabojot ģimeņu materiālo situāciju.... Lasīt tālāk
Aicinām atļaut slēgt laulību pie notāra un nodrošināt pāriem bezmaksas attiecību konsultācijas

Biedrībai “Asociācija Ģimene” 2020.gada 9.decembrī bija iespēja piedalīties Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, kurā tika skatīts jautājums Par dzīvesbiedru savienības kā ārpuslaulības ģimeņu modeļa sociālās aizsardzības nepieciešamības izvērtējumu.  Biedrības projektu vadītāja Elīna Kārkla norādīja uz advokāta Laura Liepas nekorektiem izteikumiem, kurus viņš pauda attiecībā par referendumu, un proti – ka tautai jeb sabiedrības vairākumam nav tiesību lemt par cilvēktiesību jeb minoritāšu jautājumiem. Kā piemēru E.Kārkla minēja referendumu par viendzimuma laulību legalizāciju Īrijā, kurā tautai bija tiesības paust savu viedokli. Latvijas iedzīvotājiem ir jādod iespēja ofociāli izteikties par atbalstu dabiskajai ģimenei. Nepārprotami ir redzams, ka gender ideoloģijas virzītāji ļoti baidās no referenduma par ģimenes jēdzienu Latvijā, jo šobrīd sabiedrībā lielākoties valda konservatīvi uzskati, un gender ideoloģija vēl nav iesakņojusies cilvēku prātos. Par sociālo realitāti – šobrīd Latvijā ir mājsaimniecības, kurās dzīvo trīs (3!) cilvēki, piemēram, divi vīrieši un viena sieviete. Arī tā ir sociālā realitāte. Pēc Dzīvesbiedru kustības argumentiem arī tādām savienībām būtu tiesības pieprasīt aizsardzību un tiesības uzskatīt sevi par ģimeni. Valstij nav jāatzīst un jāatbalsta visas sociālās realitātes, bet gan jāstiprina un jāveicina tādu dzīvesveidu un attiecību veidošanu, kas ilgtermiņā nodrošina tautas ataudzi un labklājību. Par Memorandu ģimenes vērtību stiprināšanai. Lai veicinātu tautas ataudzi un stiprinātu Satversmē noteiktās ģimenes vērtības, nevalstiskās organizācijas 2018.gadā izstrādāja Memorandu ģimenes vērtību stiprināšanai, kas cita starpā paredz, ka Latvijas kā stipras un ilgtspējīgas valsts pamats ir ģimene, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti. Tā ir labvēlīgākā un drošākā vide bērnu attīstībai. Šādas ģimenes aizsardzība jānodrošina, veidojot valsts politiku, izstrādājot normatīvos aktus un plānošanas dokumentus. Līdz 2020.gada 8.decembrim Memorandam ģimenes vērtību stiprināšanai pievienojušies: 2785 privātpersonas 62 NVO 41 draudzes 28 uzņēmumi Par... Lasīt tālāk
Dzimumu līdztiesības konference

„Asociācija Ģimene”  2013. gada 23. oktobrī parakstīja līgumu ar  Sabiedrības integrācijas fondu par projekta „Pilsoniskās sabiedrības un iedzīvotāju līdzdalība dzimumu līdztiesības politikas izstrādē un īstenošanā” 2013. gada darba plāna īstenošanu EEZ finanšu instrumenta 2009. – 2014. g. perioda programmas „NVO fonds” apakšprogrammas “Nevalstisko organizāciju darbības atbalsta programma”. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projektu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts. Projekta pamatuzdevums ir pievērst sabiedrības, akadēmiskās un profesionālās vides un politiķu uzmanību dzimumu līdztiesības politikas īstenošanai Latvijā, panākot visu iepriekš minēto grupu aktīvu līdzdalību politikas veidošanas procesos pēc iespējas agrīnākā stadijā. Kā liecina mūsu līdzšinējā pieredze, ne tikai sabiedrība un nevalstiskais sektors, bet arī akadēmiskā un profesionālā vide, un pat lēmumu pieņēmēji par nozīmīgiem dzimumu līdztiesības politikas mērķiem, darbības virzieniem, pasākumiem un instrumentiem bieži vien pirmo informāciju iegūst tikai tad, kad jau ir par vēlu, un procesus ietekmēt ir ļoti grūti vai pat neiespējami, jo attiecīgie lēmumi jau ir pieņemti un normatīvajos aktos nostiprināti. Projekta būtisks uzdevums ir raisīt diskusijas par dzimumu līdztiesības jēdziena saturu, it īpaši tādēļ, ka pēdējās desmitgadēs dzimumu līdztiesības jēdziens ir bijis pakļauts ļoti nopietnām transformācijām, bieži vien neatšķetināmi savijoties ar dzimtes teorijas ieviešanas un īstenošanas pasākumiem, un būtiski attālinoties no sava sākotnējā mērķa – sieviešu stāvokļa uzlabošana. Šīs transformācijas nav viennozīmīgi akceptējamas,  un Eiropas Savienības nostādnes un izpratne par to, kādā veidā īstenojama dzimumu līdztiesība un ieviešami dzimumu līdztiesības pasākumi, nereti prasa daudz nopietnāku izvērtējumu. Piemēram, 2008.gada 9.jūnija Eiropas Savienības Padomes „Padomes secinājumos  par dzimumu stereotipu izskaušanu sabiedrībā” teikts, ka: „Lai uzlabotu sieviešu stāvokli un veicinātu dzimumu līdztiesību, jau agrā bērnībā ir jāizskauž dzimumu stereotipi, kas veido meiteņu un zēnu identitāti, pievēršot... Lasīt tālāk