Pirmo reizi Eiropas Savienības pilsoņi var izteikties par ģimenes un laulības definīciju

Pašlaik visā Eiropas Savienībā līdz 2016.gada 10.decembrim norisinās Eiropas pilsoņu iniciatīva[1] “Mamma, Tētis un Bērni”. Iniciatīva ir oficiāls Eiropas Savienības pilsoņu līdzdalības veids. Ar savu parakstu pilsoņi aicinās Eiropas Parlamentu pieņemt laulības un ģimenes definīciju – laulība ir viena vīrieša un vienas sievietes savienība, un ģimene ir balstīta laulībā un dzimtas saitēs. Visā Eiropas Savienībā ir jāsavāc 1 mlj. pilsoņu parakstu, t.sk., Latvijā – vismaz 6 000 parakstu. Šobrīd ģimenes Eiropā piedzīvo smagas attiecību krīzes, un ģimenes institūts līdz šim vēl nekad nav bijis tik ļoti apdraudēts. Augsti laulību šķiršanas rādītāji, vardarbība, bērnu pamešana novārtā, nabadzība ir tikai daļa no problēmām, ar kurām ikdienā nākas sastapties daudzām ģimenēm. Kā norāda Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs: “Ģimene Latvijā ir visbēdīgākajā stāvoklī visā Eiropas Savienībā”[2]. Eiropas pilsoņu iniciatīva “Mamma, Tētis un Bērni” piedāvā spert pirmo soli, definējot ģimeni un laulību kā unikālu un aizsargājamu šūniņu. Līdz šim Eiropas Savienības pilsoņiem neviens nav jautājis, ko viņi domā par laulību un ģimeni, tāpēc šī ir unikāla iespēja demokrātiskā ceļā un bez maksas izteikt atbalstu konkrētai laulības un ģimenes definīcijai. Šobrīd Eiropas Savienībā kā nekad ir nepieciešama vienotība, un laulības un ģimenes jautājumi līdz šim ir bijuši šķelšanās iemesls, tāpēc ir ārkārtīgi būtiski panākt vienotu izpratni par laulību un ģimeni Eiropas Savienības līmenī, jo ģimene ir katras sabiedrības pamatšūniņa, kas ir sargājama un atbalstāma. Ģimene ir vislabākā vieta, kur uzaugt bērniem. Parakstīties par Eiropas pilsoņu iniciatīvu “Mamma, Tētis un Bērni” var bezmaksas tiešsaistē un papīra formā. Vienota laulības un ģimenes definīcija ir labākais mantojums, ko mēs varam atstāt nākamajām paaudzēm, kas dzīvos Eiropā. Vairāk informācijas: www.mumdadandkids.eu/lv vai www.asociacijagimene.lv/iniciativa/   [1] Iniciatīvu ir... Lasīt tālāk

Eksperti par Stambulas Konvenciju

Dr.iur. Baibas Rudevskas prezentācija: B.Rudevska “Stambulas Konvencija starp tiesībām un ideoloģiju” Tieslietu Ministrijas parlamentārā  sekretāra J.Iesalnieka prezentācija: Latvijas normatīvā regulējuma atbilstība Stambulas Konvencijas ieteikumiem Indra Tretjakova, Mg., psych., zinātniskā grāda Dr.psych. pretendente, perinatālā psiholoģe: Dzimuma identitātes nozīme veselīgas personības attīstībā... Lasīt tālāk

Piedāvājam iepazīties ar Stambulas Konvencijas pamattekstu

Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par Stambulas konvencijas tulkojuma gala versijas publisko nepieejamību, publicējam Labklājības ministrijas Konceptuālo ziņojumu „Par Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu ” (turpmāk – Stambulas konvencija), kur Stambulas konvencijas pamatteksts ir atrodams 7.pielikumā no 45.-71.lpp. Savukārt, Stambulas konvencijas Paskaidrojošais ziņojums ir atrodams 8.pielikumā no 72.-143.lpp.  Dokumentu iespējams lejuplādēt šeit:... Lasīt tālāk
Aicinām uz ekspertu diskusiju par Stambulas Konvenciju, jeb “Eiropas padomes Konvenciju par vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu.”

Š.g. 11.februārī plkst. 14:00 Rīgas domes 508.telpā notiks ekspertu diskusija par Stambulas Konvenciju jeb “Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu”.Pieteikšanas dalībai pasākumā līdz 10.februārim, aizpildot pieteikuma formu: http://goo.gl/forms/oRlEpL2IM2Diskusijas gaitā kopīgi ar nozaru profesionāļiem meklēsim atbildes uz jautājumu: “Vai pāreja uz sociālā dzimuma (angl. – GENDER) izpratni mazinās vardarbību pret sievietēm un stiprinās ģimenes Latvijā?” Diskusijā piedalīsies: Tieslietu Ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks Labklājības Ministrijas Bērnu un ģimenes  politikas departamenta vecākā referente Viktorija Boļšakova   Un dažādu jomu eksperti:  Baiba Rudevska, Dr.iur. Indra Tretjakova, Mg. Psych. Jēkabs Raipulis, Dr.biol. Aldis Alliks, zvērināts advokāts Atgādinām, ka Labklājības ministrija 2015.gada 26.novembrī Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja konceptuālo ziņojumiu „Par Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu”, kurā vēstīts, ka “tas ir pirmais starptautiskais līgums, kurā ietverta sociālā dzimuma/ dzimtes (ang. -gender) definīcija.”Biedrība “Asociācija Ģimene”, pēc 29.12.2015. notikušās saskaņošanas sanāksmes, informēja, ka Stambulas konvencija tās pašreizējā redakcijā nav ratificējama un tai ir nepieciešama nopietna akadēmiskā (juridiskā un zinātniskā) analīze un publiskā apspriešana. Ieeja bez maksas! Ar ekspertu diskusijas programmu var iepazīties šeit: Ekspertu diskusija... Lasīt tālāk

Stambulas Konvencijas ieviešana atvērs durvis poligāmijai un diskriminēs ģimenes

Latvijā tiek virzīta ratificēšanai Stambulas Konvencija jeb “Eiropas Padomes Konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu”. Kā vēsta Labklājības ministrijas 2015.gada 26.novembrī Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais konceptuālais ziņojums[1] „Par Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu”, “tas ir pirmais starptautiskais līgums, kurā ietverta sociālā dzimuma/ dzimtes (ang. -gender) definīcija.” Stambulas konvencija ir līdz šim vienīgais starptautiskais līgums Eiropas Padomes vēsturē, kas pieņemts, dalībvalstīm nebalsojot. Tam par iemeslu bija liela steiga paspēt Stambulas konvenciju pieņemt laikā, kad Turcija bija Eiropas Padomes Ministru komitejas prezidējošā valsts. Konvencijas kopumā nav labvēlīga ģimenēm un nav vērsta uz dzimumu savstarpējās mijiedarbības uzlabošanu. Stambulas Konvencijas ratifikācijas rezultātā Latvijai nāktos ieviest ne tikai viendzimuma laulības, bet arī poligāmiju, jo pretējā gadījumā netiktu ievērotas biseksuāļu tiesības. Daba cilvēkus iedala divos dzimumos (angl. «sex») – sieviete (XX hromosomas) un vīrietis (XY hromosomas), savukārt, dzimti jeb sociālo dzimumu (pēc Konvencijas autoru domām) cilvēks var izvēlēties pats – tā ir tikai sociāls, audzināšanas vai kulturāls produkts. Konvencija paver iespējas vardarbībai pret sievietēm un bērniem, jo paredz nediskrimināciju pret publisko labierīcību lietotājiem, kuri sevi pieskaita pie dzimuma, kas nesakrīt ar viņu bioloģisko dzimumu. Konvencijas pamatteksts nav kvalitatīvi apspriests sabiedrībā, kā arī akadēmiskajā vidē, un ir pretrunā ar ANO “Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju”, īpaši 14.pantu, jo paredz nepamatoti diskriminēt un stigmatizēt ģimenes, kurās divi pieauguši cilvēki, abpusēji vienojoties, ir izvēlējušies savai ģimenei piemērotu pienākumu sadales modeli (vīrs – apgādnieks, sieviete – mājsaimniece). Latvija jau šobrīd ir ieviesusi lielāko daļu Konvencijas saprātīgo ieteikumu cik tālu tie nav pretrunā ar Satversmē noteikto un neparedz dzimtes jeb “gender” terminu ieviešanu. Biedrība... Lasīt tālāk

Aicina uz lekciju “Tikumība, morāle un tiesības”