Veiksmīgi noritējusi Latvijas tiešsaistes Ģimenes diena

Sestdien, 15. maijā Latvijā veiksmīgi aizvadīta pirmā Latvijas tiešsaistes Ģimenes diena. Tās laikā ar stāstiem par ģimenes fundamentālo vērtību šodienas pārmaiņu sabiedrībā dalījās vairāk nekā 70 tiešsaistes viesi gan klātienē Doma dārza laukumā, gan attālināti no savām mājvietām visā Latvijā. Pieredzē un pārdomās par svētku sarunu centrālo tematu “Latvijas ģimene 21. gadsimtā – iespējas un izaicinājumi” dalījās dažādu biedrību un nodibinājumu pārstāvji, jaundibinātās Latvijas vīru biedrības divpadsmit dibinātāji, amatpersonas, viedokļu līderi un ģimenes no Rīgas, Dobeles, Talsiem, Liepājas, Madonas, Dagdas un citām Latvijas vietām. Sarunu amplitūda šajā dienā bija no dziļi personīgiem pieredzes stāstiem, šodienas ideoloģisko tendenču vērtējumiem līdz ģimenes institūcijas nozīmīguma aktualizēšanai un reāliem Latvijas ģimeņu atbalsta plāniem. Antīko zinātņu doktore, interneta žurnāla “telos.lv” galvenā redaktore Agnese Irbe, kura ar vīru ģimenē audzina trīs bērnus, tiešsaistes sarunā uzsvēra, ka ģimenes jēdziens nevar tikt atrauts no dabīgajām tiesībām. “Mūsu sabiedrībai un kultūrai to būtu svarīgi apzināties. Dabīgās tiesības nozīmē tiesības katram bērnam, cik vien tas ir iespējams, piedzimt un uzaugt kopā ar savu tēvu un mammu.” “Dabiska ģimene tās tradicionālajā izpratnē pati par sevi ir nemainīga vērtība. Ikviena no mums zināmām civilizācijām tai ir pievērsusi īpašu uzmanību un arī definējusi tai konkrētus noteikumus, tiesības un pienākumus. Uzskatu, ka šajos laikos mūsu sabiedrībā sevišķi aktuāls ir jautājums par to, kā stiprināt attiecības. Gandrīz puse reģistrēto laulību tiek šķirtas, liela daļa bērnu dzimst ārpus laulības un neuzaug pilnvērtīgā ģimenē, kurā ar viņiem kopā būtu gan viņu māte, gan tēvs,” saskatīto Latvijā akcentē mūziķis un pianists Vestards Šimkus. “Jo mums būs spēcīgākas ģimenes, jo būs spēcīgāka valsts,” – tiešsaistes pasākuma vadītājiem Ditai Lūriņai un Mārtiņam Eglienam un visām ģimenēm savu pārliecību pauda... Lasīt tālāk
Sabiedrības vairākums atbalsta ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē

SIA Factum Interactive veiktās aptaujas dati parāda, ka 56% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Satversmē būtu jānostiprina papildu aizsardzība un atbalsts tradicionālai jeb dabiskai ģimenei, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis)”. Aptaujas jautājums: “Ģimenes jēdzienu arvien biežāk mēdz attiecināt arī uz kopā dzīvojošiem viena dzimuma partneriem. Vai, ņemot vērā šo tendenci, Satversmē būtu jānostiprina papildu aizsardzība un atbalsts tradicionālai jeb dabiskai ģimenei, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis)?” APR 2020 Noteikti jā 41,8%% Drīzāk jā 14,3% Drīzāk nē 10,1%% Noteikti nē 26,7% Grūti pateikt 7,0% Apvienotas atbildes: JĀ* 56,1% NĒ** 36,8% JĀ* NĒ** Grūti pateikt Vecums: 18-29 29,7% 63,0% 7,2% 30-59 58,5% 34,6% 6,9% 60+ 75,2% 18,4% 6,5% Valoda: Latviešu 49,4% 42,2% 8,4% Krievu 71,9% 24,8% 3,2% * Noteikti jā + Drīzāk jā ** Noteikti nē + Drīzāk nē Aptauja: 26.04-30.04.2021. Izlase n=645 Dati svērti atbilstoši iedzīvotāju no 18 līdz 74 gadiem statistiskajam modelim. Vai viendzimuma pāri ir ģimene 02-2021 Viendzimuma partnerattiecību tēmas uzturēšana un virzīšana publiskajā telpā veido sabiedrības viedokli. Tai skaitā par ģimenes jēdziena izpratni. Jautājumā par to, vai viendzimuma pāri būtu uzskatāmi par ģimeni, Latvijas iedzīvotāju viedoklis dalās aptuveni līdzīgi – piekrīt 42%, nepiekrīt 45%. Ģimenes jēdziena paplašinātu izpratni vairāk atbalsta jaunieši, rezervētāka attieksme ir vidējai paaudzei, bet noraidošākie ir vecāka gadagājuma ļaudis. “Vai, Jūsuprāt, kopā dzīvojoši viendzimuma partneri var tikt pielīdzināti ģimenei un tikt uzskatīti par ģimenes locekļiem?” JĀ NĒ Grūti pateikt Visi 42,4% 45,2% 12,4% Vecums 18-29 69,3% 24,4% 6,3% 30-59 38,8% 47,6% 13,6% 60+ 24,3% 61,3% 14,3% Valoda Latviešu 45,9% 41,5% 12,6% Krievu 32,7% 56,0% 11,3% 28.01.-28.02.2021. Izlase n=1366 Dati svērti atbilstoši iedzīvotāju no 18 līdz 74 gadiem statistiskajam... Lasīt tālāk
Latvijas Ģimenes dienas pasākums notiks š.g. 15.maijā

Aicinām š.g. 15.maijā no pulksten 10 līdz 18 sekot Latvijas Ģimenes dienas tiešsaistes pasākumam, ko rīko kustība “Par dabisku ģimeni”. Vienosimies sarunās un pārdomās par tematu “Latvijas ģimene 21.gadsimtā. Iespējas un izaicinājumi”. Tiešsaistē tiksimies ar biedrībām un nodibinājumiem, kuriem ir svarīgas ģimenes vērtības. Iepazīsimies ar nesen dibinātās “Latvijas vīru biedrības” pārstāvjiem, viņu mērķiem un nākotnes vīziju. Tiešsaistē sazināsimies ar ģimenēm dažādos Latvijas novados, runāsim par ģimenes vērtībām un atspoguļosim starptautiskās Ģimenes dienas aktivitātes visā Latvijā. Ģimene ir tā, kas dod dzīvību un turpinājumu mūsu tautai. Svinēsim Starptautisko Ģimenes dienu kopā! Plašāka informācija ir pieejama... Lasīt tālāk
Asociācija Ģimene aicina atbalstīt ģimenes pieņemt lēmumu par labu bērnu radīšanai

Demogrāfisko lietu padomes sēdē, kas notika 2021.gada 12.martā tika apspriesti priekšlikumi demogrāfiskās situācijas uzlabošanai.  Demogrāfisko lietu padomes nolikumā, kas apstiprināts Ministru kabinetā, ir rakstīs: Padomes sēdes notiek ne retāk kā reizi ceturksnī, un tās sasauc padomes priekšsēdētājs. Taču neskatoties uz to, ka Kariņa kungs vada valdību kopš 2019. gada 23. janvāra, Demogrāfisko lietu padomes sēde netika sasaukta ne reizi! Nesagaidot premjera iniciatīvu, biedrība “Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība”, biedrība “Asociācija Ģimene” un Latvijas Zinātņu Akadēmijas Ekonomikas institūts 2021.gada janvārī aktualizēja šo jautājumu un aicināja sasaukt Padomes sēdi. Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks informēja par valsts ģimenes pabalstu reformu, kas vērsta uz valsts ģimenes pabalsta palielināšanu, atbalstu studentiem no daudzbērnu ģimenēm, pensionēšanas vecuma pārskatīšanu un pensijas apmēra taisnīgumu daudzbērnu ģimeņu vecākiem. Labklājības ministrija informēja par Bērnu, jaunatnes un ģimenes pamatnostādnēm 2021.-2027.gadam un plānoto pamatnostādņu saskaņošanas procesu. Biedrība “Asociācija Ģimene” atbalstīja ģimeņu materiālā stāvokļa uzlabošanu un aicināja noteikt demogrāfijas jautājumu kā prioritāru. Tāpat biedrība lūdza paredzēt atbalstu auglības veicināšanai un veselīgam dzīvesveidam, kā arī sniegt medicīnisku un emocionālu atbalstu sievietēm, kuras piedzīvojušas spontāno abortu, kā arī aicināja celt bērna vērtību, arī nedzimuša bērna vērtību sabiedrībā. Biedrība lūdza paredzēt valsts pasūtījumu sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem par daudzbērnu ģimeņu tematiku, tādējādi samazinot stigmu, kas saistās ar daudzbērnu ģimenēm, un diskriminē to tēlu sabiedrībā, kā arī palīdzēt ģimenēm pieņemt lēmumu par labu bērnu radīšanai un kuplas ģimenes veidošanai. Iesāktais darbs ir turpināms, tāpēc ceram uz politiķu sapratni un atbalstu valsts ģimenes pabalstu reformai, uzlabojot ģimeņu materiālo situāciju.... Lasīt tālāk
Atbalsts ģimenēm 500 eiro apmērā par katru bērnu

Avots: VSAA Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) marta beigās sāks vienreizēju 500 eiro atbalsta izmaksu par katru bērnu. Līdz 31.martam 500 eiro atbalstu izmaksās personām, kuras laika posmā no 2021.gada 1.marta līdz 6.aprīlim saņem vienu no šiem VSAA piešķirtajiem pabalstiem: bērna kopšanas pabalsts par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalsts, piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti. Atbalsta saņemšanai iesniegums nav nepieciešams! 500 eiro par katru bērnu VSAA ieskaitīs automātiski kredītiestādes vai PNS kontā, kurā persona saņem ikmēneša attiecīgo pabalstu. Kā notiks izmaksa? Atbalstu vecāki nesaņems vienlaikus ar ikmēneša pabalstu ierastajā datumā – tas tiks izmaksāts marta beigās. Par katru bērnu VSAA veiks atsevišķu maksājumu – piemēram, ja personai ir trīs bērni, tad trīs reizes kontā ieskaitīs 500 eiro. Var atšķirties datumi, kad par vienu bērnu maksājums saņemts vienā dienā, par pārējiem nākamajā. 30 dienu laikā pēc bērna kopšanas pabalsta vai ģimenes valsts pabalsta piešķiršanas atbalstu izmaksās, ja: periodā no 2021.gada 1.marta līdz 6.aprīlim personai piešķirts maternitātes pabalsts un bērns piedzims līdz 6.aprīlim. Piemērs. Sievietei piešķirts maternitātes pabalsts no 2021.gada 15.februāra līdz 2021.gada 12.aprīlim. Bērns piedzimis 2021.gada 15.februārī. Viņai ir tiesības saņemt 500 eiro atbalstu, jo bērns piedzimis līdz ārkārtējās situācijas beigu datumam 6.aprīlim un laikā no 1.marta līdz 6.aprīlim sieviete ir saņēmusi maternitātes pabalstu. Beidzoties maternitātes pabalsta izmaksas periodam, no 13.aprīļa tiks piešķirts bērna kopšanas pabalsts. Piešķirot bērna kopšanas pabalstu, VSAA piešķirs un izmaksās arī 500 eiro atbalstu, ko izmaksās 30 dienu laikā. ja tiesības uz bērna kopšanas pabalstu vai ģimenes valsts pabalstu ir  periodā no 2021.gada 1.marta līdz 6.aprīlim, bet pieprasīti un piešķirti pēc 1.marta. Piemērs. Personai tiesības uz bērna kopšanas pabalstu ir no 3.marta, bet persona šo pabalstu VSAA pieprasījusi 5.maijā. Piešķirot bērna kopšanas pabalstu VSAA piešķirs arī 500 eiro... Lasīt tālāk